Política

L'alcaldessa de Figueres es declara a favor de l'estat propi

Marta Felip es dirigeix en un escrit als figuerencs en què pren posició clarament a favor de la independència de Catalunya

Explica que anirà a la cadena humana que organitza l'ANC per “fer costat a la societat civil”

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, s'ha declarat a favor de l'estat propi. Felip ha fet pública una carta oberta als figuerencs i figuerenques en què pren posició molt directament a favor de la independència de Catalunya, després que la setmana passada anunciés la seva presència a la Via Catalana, que organitza l'Assemblea Nacional Catalana per la Diada de l'11 de setembre. En la carta, Felip explica que ha decidit anar a la cadena humana perquè sorgeix d'una base social plural i perquè, com a alcaldessa, ha volgut “fer costat a la societat civil”. A més, Felip creu que la seva presència “li donarà força i legitimitat institucional”. A part, l'alcaldessa de la capital de l'Alt Empordà defensa que en un estat català es garantirà “la plenitud dels nostres drets nacionals i socials”. I clou l'escrit amb un contundent: “Afrontem un repte nacional històric, hem de fer possible l'exercici del dret a decidir i hem de fer de Catalunya un estat.”

La carta feta pública per Marta Felip comença recordant que “la sentència del Tribunal Constitucional del 28 de juny del 2010 talla de soca-rel les il·lusions dels catalans d'anar avançant en el camí iniciat el 1979 per a l'assoliment de la plenitud nacional”. L'alcaldessa recorda que aquella sentència va fer sortir els catalans al carrer a manifestar-se, en veure “el perill de retrocedir en els drets i llibertats assolits com a poble català”. Felip considera que aquella decisió judicial va marcar “un punt d'inflexió”, ja que va crear “un descontentament i un malestar” al país que es va avivar amb la crisi econòmica i que ha fet “palesa la necessitat d'assolir un estat propi per a Catalunya”, assegura.

Als que recelen

En la seva carta, Marta Felip es dirigeix als figuerencs que “dubtin, que tinguin pors o recel respecte al procés sobiranista” dient-los que, “amb aquests gestos, els representants polítics tenim la voluntat ferma de fer costat a la societat civil, gran protagonista en aquest procés, i garantir per a aquell que visqui a Catalunya un país on viure amb progrés i prosperitat”. Hi afegeix que “es pot viure en un estat català sense haver de renegar dels orígens i la identitat i sense haver-hi de renunciar, sempre que hi hagi respecte”. De fet, diu, “no s'entén llibertat sense respecte, igual que no s'entén progrés sense llibertat”. Finalment, l'alcaldessa acaba dient que cal fer una consulta per saber què vol la majoria i que ella votarà “sí” a un estat català “que garanteixi la plenitud dels nostres drets nacionals i socials”.

Carta als figuerencs amb vista a l'11 de setembre del 2013

Via Catalana

“Aquest 11 de setembre del 2013, una cadena humana unirà de nord a sud o de sud a nord Catalunya, un territori, un país que vol esdevenir sobirà, que vol ser un estat.”

Societat civil

“Aquells figuerencs i figuerenques que dubtin, que tinguin pors o recel respecte al procés sobiranista, han de saber que amb aquests actes els representants polítics tenim la voluntat ferma de fer costat a la societat civil.”

Dret a decidir

“Hem de capgirar les pors i incerteses i anar cap a la il·lusió i l'emoció. Fem un pas més cap al ple exercici del dret a decidir, dret que ja tenim adquirit i que hem de poder exercir.”

Consulta

“Independència? Si és el que vol la majoria, sí. I per saber-ho, hem d'esgotar totes les possibilitats, totes les opcions per poder fer aquesta consulta, en la qual el meu vot personal serà “sí”, sí a un estat català que garanteixi la plenitud dels nostres drets nacionals i socials.”

Independència

“Afrontem un repte nacional històric, hem de fer possible l'exercici del dret a decidir i hem de fer de Catalunya un estat.”

Unitat a la Via Catalana amb quatre exalcaldes

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ja va anunciar a finals de la setmana passada que assistiria a la Via Catalana i que ho faria acompanyada dels últims quatre exalcaldes de la ciutat, amb un gest d'unitat a la ciutat a l'entorn de la cadena humana que promou l'ANC. Felip va confirmar que formarà part de la cadena humana al tram que transcorrerà per dins de la capital de l'Alt Empordà. Amb ella, també hi haurà l'actual conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, així com Joan Armangué, Marià Lorca i Eduard Puig Vayreda. Tots ells pertanyen a CiU, com Marta Felip, excepte Joan Armangué, que va formar part del PSC fins al 2009, quan va deixar de militar-hi. Actualment forma part de Nova Esquerra Catalana.

Marta Felip serà al tram del centre de la ciutat que l'ANC ha reservat sense acceptar inscripcions, ja que calcula que al mig de Figueres hi haurà una gran quantitat de gent i que s'omplirà amb aquests assistents. L'Assemblea ha programat diverses activitats durant tot el dia a la Via Catalana per tal d'amenitzar l'estona que els participants hauran d'estar a l'avinguda Dalí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.