Política

La CE vol que l'Estat castigui la banalització del nazisme

Brussel·les podria sancionar Espanya si permet “l'exculpació, negació o trivialització flagrant intencionada i pública” dels règims totalitaris

Toc d'atenció després de l'homenatge de De Luna a la División Azul

Europa no admet més brometes amb el nazisme. Fins ara Brussel·les havia passat per alt les comparacions que tant el PP com el PSOE, Telemadrid o Pedro J. Ramírez han anat fent de l'independentisme català i d'Artur Mas amb l'Alemanya nazi i Adolf Hitler. Per evitar haver-se d'enfrontar a Espanya, l'eurocomissària Viviane Reding havia respost amb evasives a les constants denúncies dels eurodiputats catalans. Però l'homenatge a la División Azul de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, ha fet vessar el vas obligant la Comissió Europea a picar el crostó públicament a l'Estat espanyol.

“L'exculpació, negació o trivialització flagrant intencionada i pública” dels crims comesos per règims totalitaris “han de ser sancionables penalment”, ha advertit Reding a les autoritats espanyoles. I això val pel diploma que Llanos de Luna va lliurar al maig a combatents espanyols de l'exèrcit nazi, vestits amb la camisa blava i la boina de la Falange. Però també per l'exhibició de simbologia franquista i gestos nazis d'alguns membres de les Nuevas Generaciones del PP en les darreres setmanes o per les sortides de to de dirigents com ara Marcelino Iglesias, José Bono i Juan Carlos Rodríguez Ibarra, entre molts d'altres.

Reding, vicepresidenta de la Comissió Europea responsable de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, recorda que “tots els estats membres de la UE estan obligats a sancionar penalment la incitació pública i intencionada a la violència i l'odi contra grups o persones per la seva raça, color, religió, ascendència o origen nacional o ètnic”. I amenaça fins i tot amb castigar Espanya si no rectifica i tolera pràctiques que al nord dels Pirineus són impensables o que, directament, estan prohibidíssimes en alguns països, començant per Alemanya mateix.

En una resposta parlamentària als eurodiputats Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Raül Romeva (ICV), Izaskun Bilbao (PNB) i Ana Miranda (BNG), Reding avisa que a partir de l'1 de desembre del 2014 Brussel·les tindrà competències per “incoar procediments d'infracció” i castigar els estats membres que no sancionin “penalment la incitació a la violència i l'odi”. És un toc d'atenció en tota regla al govern espanyol, tot i que la Comissió Europea mai no s'atreveix a passar de les amenaces i la pressió política i difícilment arriba a multar els estats membres. En altres paraules: “El problema és que un eurocomissari competent mana menys que un ministre incompetent”, il·lustra Tremosa. Reding, però, ja es va enfrontar a l'expresident francès Nicolas Sarkozy per l'expulsió dels gitanos romanesos de França.

L'eurocomissària luxemburguesa defensa la “importància de preservar la memòria dels crims comesos per règims totalitaris”. I, de fet, ja està vigilant quin és el grau de compliment a l'Estat per elaborar un informe a finals d'aquest 2013, segons la carta de resposta als eurodiputats catalans, signada aquest 30 d'agost. Reding reivindica que “les autoritats públiques, els partits polítics i la societat civil han de condemnar enèrgicament els comportaments racistes i xenòfobs i lluitar-hi en contra”. I recorda que és responsabilitat de les autoritats estatals “investigar els casos d'incitació a l'odi o de negació de l'holocaust i jutjar els seus perpetradors”.

Els eurodiputats també havien denunciat a Brussel·les el reportatge de Telemadrid que equiparava Artur Mas amb Hitler i Stalin perquè “tots tres perverteixen la llengua per imposar ideologies” i la comparació que el director del diari El Mundo va fer del mosaic i les estelades del Camp Nou amb l'estadi dels Jocs Olímpics de Berlín del 1936.

LA FRASE

L'exculpació o trivialització de crims comesos per règims totalitaris han de ser sancionables
Viviane Reding
eurocomissària de justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.