Política

El PSC i Unió donen llibertat per anar a la cadena de l'11-S

UDC considera que la resposta de l'ANC perquè a la Via Catalana es reivindiqui el dret a decidir ha estat “insuficient”

L'ala crítica dels socialistes està negociant la manera de poder-hi participar

Els militants i simpatitzants del PSC i Unió tindran llibertat de decisió per participar en la cadena humana de la Via Catalana, i si ho decideixen fer serà com a ciutadans però sense cap vinculació política. Les executives dels dos partits així ho van decidir ahir. El secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, va afirmar ahir que el partit no donarà cap consigna, ni a favor ni en contra, de la cadena humana. “Cada persona decidirà quina posició pren al respecte en funció de la llibertat i del respecte a la societat civil”, va declarar, i va recordar que ell mateix va enviar una carta a l'ANC per demanar que ampliessin la convocatòria amb l'objectiu d'incloure els que defensaven el dret a decidir. Va celebrar, en part, la resposta, però també creu que ha estat “insuficient”. “Continuem defensant que el dret a decidir no és el mateix que la independència”, va concloure. Pelegrí va aprofitar també per anunciar que es farà un congrés extraordinari de canvi d'estatuts del partit el mes de febrer vinent, avançant-lo uns mesos, tenint en compte que hi ha eleccions europees al maig.

Pel que fa al discurs del PSC, va canviar després d'una moguda i tensa executiva d'inici de curs i després d'un estiu ple de retrets entre díscols i oficialistes. Els atacs furibunds de Pere Navarro van transformar-se en paraules com “respecte” i “llibertat”. El partit va confirmar ahir que no aniria a la cadena perquè l'ANC reclama la independència i ells prefereixen la via federal, però dóna llibertat als membres de l'executiva i diputats del sector catalanista a participar-hi. Els dirigents d'Agrupament Socialista, com Àngel Ros, Marina Geli o Daniel Font, que ahir va anunciar a l'executiva que es constituiria oficialment com a corrent d'opinió intern, decidiran aquesta setmana si van o no a la cadena. Fonts d'aquest corrent van confirmar a aquest diari que estan parlant amb sindicats i partits com ara ICV i EUiA de manera d'encaixar dins la cadena amb un reclam propi pel dret a decidir. “En un dia tan important hi hem de ser, però nosaltres demanem no saltar-nos estacions, i exigir primer el dret a decidir”, expliquen des d'Agrupament Socialista. Tant crítics com la direcció volen iniciar una “treva” i apostar junts per qüestions que els uneixin, com ara el reclam d'una consulta legal a Catalunya. Justament avui, en la Comissió sobre el Dret a Decidir al Parlament, el PSC demanarà la compareixença de Mas perquè expliqui si està negociant o no amb l'Estat la convocatòria d'un referèndum.

CDC, com s'esperava, es bolcarà en la cadena humana. El vicesecretari general de coordinació institucional, Lluís Corominas, va refermar el compromís del partit amb l'ANC i va garantir que els quadres i dirigents de Convergència hi participaran. Tot plegat, a banda del que decideixen els consellers del govern d'Artur Mas, que hi assistiran amb llibertat i a títol personal. Els pesos pesants de la formació, Josep Rull, Jordi Turull i Corominas, seran en el tram que passa per davant del Parlament. L'expresident de la Generalitat i president fundador del partit, Jordi Pujol, es traslladarà al Perelló. “Compartim la mobilització, la crida, l'eslògan de la mobilització”, va subratllar Corominas. Rull també va assenyalar que més enllà del clam independentista, la cadena pot aplegar “tots els demòcrates que creguin que les urnes no són el problema sinó la solució”.

Més Via Catalana internacional

El degoteig de ciutats de tot el món que organitzen cadenes humanes aquests dies com a prèvia a la de la setmana vinent a Catalunya és una constant. A la imatge, la que es va fer aquest cap de setmana a Dublín. Durant aquests dies també n'hi ha d'haver a llocs com París, Washington o Venècia. En total se n'hauran fet un centenar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.