Política

Mas: “Estem en el punt de no-retorn”

El president subratlla que la transició nacional no té marxa enrere i es referma en la consulta davant dels consellers i els alts càrrecs del govern

Remarca que vol esgotar la legislatura i valora la gestió econòmica

“Nosaltres no podem fallar.” Amb aquesta arenga el president de la Generalitat, Artur Mas, va encoratjar ahir els membres de l'executiu i els alts càrrecs a encarar un curs polític difícil i que espera que sigui “històric”. Mas va reunir unes 250 esquadres del govern al Palau de la Generalitat a partir de les vuit del vespre i durant gairebé una hora. No era una cita excepcional. Era la tercera vegada que ho feia d'ençà que va ser escollit president. Però la trobada d'ahir estava carregada de simbolisme per una raó evident: el 2014 figura al calendari com l'any de la consulta. Segons fonts del govern, Mas va bescanviar la retòrica marinera per l'aeronàutica a l'hora de refermar el seu compromís amb l'exercici pel dret a decidir. Com l'avió que ha començat a enlairar-se i avança a tota velocitat, sense possibilitat de fer marxa enrere, el president va sentenciar davant dels seus: “Estem en el punt de no-retorn.” És així com Mas es va mostrar decidit a culminar l'anomenat procés de transició nacional. Ara bé, aspira a culminar-lo “bé”, buscant les màximes garanties d'èxit, segons fonts de l'executiu.

No obstant això, i potser per contrarestar els que ja veuen a prop les eleccions plebiscitàries perquè donen per feta la impossibilitat de fer la consulta, el president també va reiterar que la legislatura no s'esgota fins al 2016. D'aquí es dedueix que la seva prioritat continua sent el complicat pacte amb Madrid per a una convocatòria acordada o, si més no, permesa, que no li dinamiti el mandat. Amb el propòsit d'exhaurir-lo, per tant, Mas va fer una crida als integrants de l'executiu a no concentrar l'atenció en el procés nacional i a batallar igualment per la complexa recuperació econòmica, pel manteniment de l'estat del benestar i per guanyar-se la confiança de la ciutadania, segons diverses fonts. A tots ells, els va agrair la dedicació i l'esforç governamental. El president també va abordar el capítol de la hisenda pública. Amb vista a l'any vinent, la davallada del pagament d'interessos permetrà mantenir la retallada de despesa al nivell d'aquest any. L'executiu comença a veure la llum al final del túnel després de tres anys de complicada gestió pressupostària i de tresoreria per l'asfíxia financera de la Generalitat.

Mas havia traslladat un missatge molt similar als membres de l'executiva de CDC. Al matí, en la primera reunió de la direcció nacional després de les vacances, el també líder dels convergents va valorar el necessari compromís polític dels dirigents a banda de la gestió quotidiana, d'acord amb el curs transcendent que viurà el país, segons fonts del partit. CDC es vol centrar en la consulta i descarta un congrés extraordinari que resolgui de manera estructural la delegació de funcions del seu secretari general, Oriol Pujol. Unió en celebrarà un al febrer per revisar els estatuts del partit.

Rajoy convenç el PP que no acceptarà la consulta

Mariano Rajoy pretén fer creure que la prova de força catalana no l'afecta en excés, però tampoc no vol que els seus es pensin que no té opinió. Ahir, aprofitant la primera reunió del seu comitè després del parèntesi de l'estiu, el líder del PP els donava garanties que respondrà a la carta d'Artur Mas amb els arguments de sempre: amb la llei a la mà la consulta no és possible, i si l'executiu català vol un canvi constitucional, que s'adreci al Congrés per proposar-lo. María Dolores de Cospedal insistia que l'única resposta possible és la defensa “de la nació espanyola i la sobirania nacional”.

Per la seva banda, el PP de Tarragona ha demanat a Mas que “desisteixi” de fer una consulta per a la independència. En una carta enviada al president, els populars consideren que el procés no té “suport majoritari” i recorden que l'Ajuntament de Tarragona ha rebutjat dues mocions pel dret a decidir.

M. OLIVA

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.