Política

El govern japonès agafa les regnes de la crisi nuclear

L'executiu injecta 358 milions per construir un mur de gel subterrani a Fukushima

Denuncien Tepco per mala gestió

El govern japonès està decidit a posar fi a les filtracions d'aigua contaminada de la planta nuclear sinistrada de Fukushima amb una aportació de fons públics per valor de 358 milions d'euros. A quatre dies de l'elecció de la seu olímpica del 2020 –en què Tòquio competeix amb Madrid i Istanbul–, la implicació de l'executiu nipó dóna mostra de la gravetat de la crisi, dos anys i mig després de l'accident nuclear. “El món ens està observant per veure si podem dur a terme el desmantellament de la central, en què s'inclou la lluita contra els problemes de l'aigua contaminada”, va afirmar ahir el primer ministre, Shinzo Abe. Uns 150 milions de la partida pressupostària procediran dels fons reservats de l'exercici fiscal del 2013.

L'objectiu és la construcció d'un sistema per congelar el terra del voltant dels edificis dels quatre reactors, un procés experimental per mitjà de varetes refrigerants que crearan un mur de gel d'1,4 quilòmetres de llargada. L'operació està dissenyada per bloquejar l'entrada i sortida d'aigua als soterranis dels reactors.

El principal problema a què s'enfronta l'operadora que gestiona la nuclear, Tepco, i el govern és l'acumulació d'aigua contaminada, que augmenta cada dia 400 tones i s'emmagatzema. Tot i això, a través de les filtracions i el subsòl es creu que la central vessa unes 300 tones diàries d'aigua radioactiva al mar.

La situació es va complicar aquest agost, quan es va detectar que alguns dels tancs d'emmagatzematge –situats al voltant de la central– estan danyats. La contaminació del voltant va superar tots els rècords, ja que podria matar una persona en quatre hores.

Reclamació ciutadana

El mateix govern ha acusat Tepco de respondre de manera improvisada a la crisi. A més, tres ciutadans japonesos van presentar ahir una denúncia per negligència contra la companyia per no haver pres les mesures necessàries per frenar el vessament a l'oceà de l'aigua contaminada. La denúncia, que es va presentar a la policia de la província de Fukushima, responsabilitza l'operadora i 32 dels seus directius, inclòs l'actual president, Naomi Hirose, de la mala gestió.

LA XIFRA

300
tones
d'aigua contaminada es filtren a l'oceà Pacífic cada dia, mentre que 400 més s'emmagatzemen.

LA DATA

11.03.11
Un terratrèmol
i un posterior tsunami van destruir la central nuclear del nord del Japó.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.