Política

Plebiscitàries, 2016

Mas assegura que convocarà eleccions al final del mandat per decidir sobre la independència si Rajoy veta la consulta del 2014

Espera que el PP hagi perdut la majoria absoluta al Congrés i vol teixir més complicitats al món

Artur Mas va resoldre ahir una de les principals incògnites sobre el procés: la datació del pla B. Si Mariano Rajoy fa impossible la consulta, hi haurà eleccions plebiscitàries, però no seran abans del 2016. És a dir, no s'avançaran els comicis. Quan falta menys d'una setmana per a la Diada i la multitudinària Via Catalana, i en espera que el president espanyol respongui a la carta del president de la Generalitat, l'oposició va rebre la decisió amb reticències. ERC no va carregar contra la determinació del també líder de CiU d'esgotar la legislatura i es va refermar en l'acord de governabilitat subscrit amb els nacionalistes, però va remarcar que els catalans han de ser consultats el 2014. ICV-EUiA i la CUP van interpretar les paraules de Mas com una marxa enrere.

Mas pretén posar tota la carn a la graella del referèndum. Els comicis serien l'últim recurs si Madrid tanca els camins del pacte i impossibilita una convocatòria emparada en la futura llei de consultes catalana. “Tant de bo no hi hàgim d'arribar, perquè és una confrontació en tota regla”, va indicar en una entrevista a Catalunya Ràdio. Es tractaria d'una celebració d'eleccions ordinària, però el centre del programa electoral dels partits seria el sí o el no a la independència per la via d'una proclamació unilateral. Una opció que ha anat madurant dins de CDC i que, finalment, el govern ha assumit públicament, tot i que el compromís tancat amb UDC només era que els dos partits treballarien junts fins a la consulta.

La d'ahir no era la primera vegada que el president de la Generalitat parlava de la via parlamentària per a la declaració d'un estat català. Fins ara, però, l'havia abordat amb reserves perquè considerava que no era un camí “estrictament democràtic” en comparació amb la consulta. El seu propòsit continua sent “evitar” l'extrem de les plebiscitàries, però és conscient que aquest podria ser l'únic camí per revestir el procés de la màxima legitimitat democràtica a les urnes. El govern sosté que ha de ser la ciutadania qui es pronunciï sobre l'estatus polític del país, sabent que l'electorat no acceptaria un pacte a l'estil tradicional tancat als despatxos.

¿Per què el 2016? Mas va esgrimir tres raons fonamentades en un argument principal: “Si és cert, com jo penso, que hi ha una majoria social sòlida, ens hi juguem tant i per tants anys, que la primera obligació que tenim és fer-ho bé.” Les tres raons, segons el president, són que la crisi econòmica s'ha d'haver esmorteït i es comenci a crear ocupació; que s'hagi acabat la batalla de les retallades i estigui assegurat l'estat del benestar, i que es refaci la confiança entre les institucions i la ciutadania.

Mas també juga amb una altra variable: les eleccions espanyoles del 2015. Si Rajoy rebutja la consulta, els comicis poden fer perdre al PP la majoria absoluta al Congrés. Uns mesos abans, però, hi haurà les eleccions municipals i, el pròxim mes de maig, les europees.

La Generalitat, a més, aspira a tenir marge temporal per bastir algunes estructures d'estat, com la hisenda pròpia, abans d'arribar a les plebiscitàries, i per assegurar-se les complicitats internacionals per a l'eventual reconeixement de Catalunya com a estat. Malgrat tot, Mas també va admetre que no pot descartar que les eleccions s'hagin d'avançar, de la mateixa manera que tampoc va tancar la porta perquè els partits del sí es presentin plegats a les plebiscitàries, si n'hi ha.

Mas i Oriol Junqueras es trobaran avui a Sant Vicenç dels Horts. El president farà una visita a l'ajuntament que capitaneja el líder d'ERC. Pel que fa a la possible entrada dels republicans al govern un cop els dos partits hagin acordat la data i la pregunta de la consulta, Mas va admetre que no és “improbable”. El desllorigador, a finals d'any.

LA FRASE

Si esgotem totes les vies farem la consulta amb les eleccions del 2016
Artur Mas
president de la generalitat
Som davant de la batalla per guanyar el dret a decidir. [...] El que fa Mas és posar fàcil les coses a Rajoy
Joan Herrera
COORDINADOR NACIONAL D'ICV
El 2014 hem de decidir el nostre futur, i farem tot el que estigui a les nostres mans perquè sigui així
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC
No es pot esperar, de cap manera, fins al 2016. L'ANC actuarà de ‘lobby' perquè el govern convoqui la consulta
Carme Forcadell
PRESIDENTA DE L'ANC
Mas posa en risc la convivència i l'estat de dret anunciant unes eleccions per saltar-se les lleis democràtiques
Albert Rivera
PRESIDENT DE CIUTADANS
Això d'eleccions plebiscitàries em sona una altra vegada a campanya publicitària per entretenir-nos fins al 2016
Pere Navarro
PRIMER SECRETARI DEL PSC
Si fa marxa enrere, que ho expliqui amb claredat i transparència. El pitjor ara és l'ambigüitat i crear confusió
Enric Millo
PORTAVEU DEL PP AL PARLAMENT

ERC manté l'accent en el 2014

“El 2014 hem de decidir el nostre futur, i farem tot el que estigui a les nostres mans perquè sigui així. La independència, com més aviat millor.” Aquest és el missatge que va escriure al Twitter el líder d'ERC, Oriol Junqueras. Els republicans no van censurar la data de les plebiscitàries de Mas i van posar l'accent en la consulta prevista per a l'any vinent, “el de la democràcia”. L'ANC va avisar el president de la Generalitat que “el país no pot aguantar fins al 2016”.

La resta de partits van carregar contra el president de la Generalitat. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, hi va veure una “campanya publicitària” de Mas per intensificar la tensió i mantenir el país “entretingut” els pròxims tres anys. Joan Herrera, coordinador nacional d'ICV, va qualificar-ho de “frau” perquè considera que el líder de CiU ha renunciat al seu compromís de govern i de legislatura amb ERC. El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, va demanar a Mas que aclareixi si s'ha fet enrere en la celebració d'una consulta “il·legal” el 2014.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.