Política

Mas: “No hi ha ni un sol mil·límetre de marxa enrere ni de fre”

El president de la Generalitat defensa la voluntat de convocar-la el 2014, tal i com està pactat amb ERC, i insisteix en que les eleccions plebiscitàries són “l'últim recurs”

Assegura que les converses que ha mantingut amb Rajoy les últimes setmanes de moment no ha obtingut els seus “fruits”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut esvair qualsevol dubte sobre un possible fre al procés engegat pel Govern per convocar una consulta sobre el futur polític de Catalunya, l'any 2014: “La consulta es farà sí o sí. No hi ha ni un sol mil·límetre de marxa enrere en res, ni de fre”.

Mas ha insistit en la voluntat de convocar-la el 2014, tal i com està pactat amb ERC, però adverteix que si el govern espanyol “boicoteja” tots els marcs legals possibles es reserva la possibilitat d'utilitzar les eleccions plebiscitàries com a “últim recurs”. Mas ha fet aquestes afirmacions durant una trobada que ha mantingut amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, a l'ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, d'on és alcalde.

El president de la Generalitat també reconeix converses amb Rajoy per pactar la consulta però afirma que, ara per ara, encara “no han donat fruits”.

“Qui pensi que farem marxa enrere si ens posen moltes dificultats, que es desenganyin. La consulta es farà igualment i estic absolutament decidit en aquest sentit”. El president de la Generalitat, Artur Mas, intenta d'aquesta manera esvair els dubtes que han planat en les darreres hores arrel de les declaracions del mateix Mas que alguns partits de l'oposició han interpretat com un ajornament de la consulta en forma d'eleccions al 2016.

Mas afirma que abans que acabi l'any s'haurà ja pactat la data i la pregunta per a la consulta que, insisteix, es farà el 2014, d'acord amb els compromisos adquirits amb ERC. “Això no ho variarem”, assegura. Pel que fa a la celebració de la pròpia consulta, Mas reitera que cal trobar un marc legal per poder-la dur a terme i que la seva intenció es poder pactar aquest escenari amb el govern de l'Estat.

Si això no passa, diu Mas, les eleccions serien un “últim recurs”. El president de la Generalitat ha recordat que diversos marcs legals possibles per donar validesa i legalitat a la consulta, però assegura que “si tots es boicotegen tenim un últim recurs que són les eleccions, però la consulta es farà sí o sí”, ha etzibat el president.

Converses amb Rajoy

Artur Mas també ha volgut aprofitar la seva compareixença per comentar en quina situació es troben les converses amb el govern espanyol, després que aquest divendres hagi transcendit una reunió privada amb Rajoy el passat 29 d'agost per sondejar la disposició del govern estatal a avalar l'exercici del dret a decidir, segons publica el diari Ara.

No ha detallat si la trobada en qüestió es va produir, però sí ha reconegut converses amb el cap de l'executiu espanyol: “El diàleg existeix”. Mas no ha volgut donar detalls dels “contactes discrets” amb Rajoy, tot i que reconeix que, ara per ara, encara no hi ha fruits: “No hi ha cap escenari concret ni plausible, però tal com ens varem comprometre hem d'exhaurir totes les vies de diàleg possibles”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.