Política

Rajoy evita polemitzar per no exaltar els ànims amb vista a la Diada Nacional

Resta importància a les reunions amb el president català, però exhibeix un diàleg fluid

La Moncloa, satisfeta perquè interpreta que hi ha un fre en la pugna sobiranista

Mariano Rajoy i Artur Mas parlen i, pel que sembla, ho fan més sovint del que transcendeix. La qüestió és cap a on va aquest diàleg? Atenent a la satisfacció mesurada d'ahir de La Moncloa després que des de Madrid s'hagi interpretat que el president català –amb l'anunci de les eleccions plebiscitàries pel 2016– aparca temporalment la consulta, es podria pensar que hi ha un acord tant o més secret que les trobades. Però de la persistència de Mas en l'horitzó del 2014 i l'avís de Rajoy des de Sant Petersburg que l'Estat no s'ha mogut del no, s'intueix que el diàleg no ha traspassat la superfície i que les posicions dels uns i dels altres sobre el dret a decidir es mantenen inalterables. Tot i això, l'executiu espanyol no vol polemitzar. La Via Catalana és una nova prova de foc de la societat civil i des de les institucions de l'Estat prefereixen no col·laborar a l'èxit de la mobilització amb declaracions grandiloqüents. La prova és que Rajoy n'alternava una de freda i una altra de calenta: “La meva posició (sobre la consulta) la coneix tot el món” i, en lloc de repetir-la, va insistir en la “importància” que per a ell té Catalunya, tot suggerint que l'escenari actual li ocupa més temps del que vol fer veure.

Això sí, no considera que hagi de donar explicacions de les seves converses privades amb Mas –la que s'ha conegut ha estat la que van mantenir el passat 29 d'agost a Madrid–, uns contactes que donava a entendre que es fan amb una certa “periodicitat”; si bé els va posar al mateix sac que els que manté amb la resta d'autoritats territorials. Els fruits de les reunions són un misteri però, en tot cas, defensava que hi hagi un diàleg fluid: “Parlar mai no és dolent ni sobra, sense perjudici que cadascun defensi les seves pròpies posicions.” L'objectiu de La Moncloa és fer veure que, més enllà de les discrepàncies, l'Estat ara més que mai col·labora amb Catalunya per sortir de la crisi i per trobar una sortida a la tensió actual que atorgui un respir a La Moncloa i oxigen al govern de la Generalitat. El president espanyol subratllava que continuarà treballant perquè “junts, i durant més de 500 anys, hem aconseguit fer un gran país”.

Mentrestant, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va acabar admetent la satisfacció moderada de La Moncloa, ja que interpreta que Mas hauria reculat en l'objectiu de convocar la consulta sense l'aval de l'Estat. “Valorem molt positivament que s'aposti pel compliment de la legalitat i perquè tots ens moguem dins la Constitució”, reblava davant la insistència dels mitjans per saber també si des de l'executiu espanyol es dóna per fet que Mas se n'ha desdit. Santamaría preferia no adjectivar l'actitud del president català més enllà d'insistir que espera que tot plegat “es canalitzi” dins el compliment de la llei.

El PP farà un acte propi per l'Onze

No serà ni a Ripoll ni tampoc al monestir de Poblet com havia anunciat la seva presidenta, Alícia Sánchez-Camacho, però el PP a Catalunya organitzarà un acte propi per la Diada Nacional. Finalment, el celebrarà, dimecres, a la plaça del Rei de Barcelona.

Els populars també decidiran dimarts en la reunió de la junta executiva si finalment assisteixen a l'acte institucional del parc de la Ciutadella, i hi ha probabilitats que no ho facin, ja que la direcció s'inclina per no anar-hi. On segur que no participarà Sánchez-Camacho, malgrat que inicialment havia dit que sí, és a la concentració espanyolista organitzada per la plataforma 12-O.

Ahir, la líder del PP va denunciar que el govern està impulsant la Via Catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.