Política

Joana Ortega anuncia que anirà a la Via Catalana

Reivindica que serà un exercici de democràcia inclusiu amb “diferents crits”

Defensa la “discreció” dels contactes amb Madrid per la consulta i apunta que hi ha més d'un interlocutor

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha anunciat aquest dilluns que assistirà a la Via Catalana de l'11 de setembre. La dirigent democratacristiana ha destacat que la mobilització serà “exercici de civisme i de democràcia des de diferents crits”.

Així ho ha confirmat aquest dilluns la vicepresidenta i dirigent d'UDC en una entrevista a Ràdio 4, en la qual, ha restat importància al fet que vagin o no membres de l'executiu i polítics a la cadena humana ja que en aquesta iniciativa “el protagonisme no és dels partits sinó de la societat civil”.

La vicepresidenta ha avançat que l'Onze de Setembre preveu també acompanyar el president de la Generalitat, Artur Mas, en la recepció que farà als representants de l'ANC. Mas va decidir no sumar-se a la cadena humana però va anunciar que rebria els organitzadors de la manifestació al Palau de la Generalitat. El govern va decidir donar llibertat als seus consellers perquè assistissin a la mobilització si volien.

Així, ha indicat que més enllà de la seva presència o no, l'important és que hi haurà “una massa de gent i una gran il·lusió” que es plasmarà als carrers del país. “Tindrem un exercici de civisme i democràcia d'una manera de fer inclusiva des de diferents crits per reivindicar allò que ens uneix més”, ha afirmat en referència al dret a decidir a través d'una consulta.

Ortega ha admès que el crit de la Via Catalana és “cap a la independència” però ha afegit que l'ANC és conscient que les mobilitzacions han de ser inclusives i, segons ella, allò que uneix la majoria és exercir el dret a decidir. En aquest sentit, ha recordat que els mateixos organitzadors han convidat tots els que vulguin exercir el dret a decidir a donar-se les mans a la cadena humana del proper 11-S. La vicepresidenta però ha remarcat que el protagonisme no ha de ser dels partits polítics, que ja té altres instruments, sinó de la societat civil.

Pel que fa al diàleg entre el govern català i el central, ha assegurat que existeixen converses a través de més d'un interlocutor per negociar una consulta d'autodeterminació el 2014 i per resoldre també les necessitats del dia a dia dels ciutadans. Ortega ha defensat que aquest diàleg és “vital” i una prioritat de l'executiu català. “Fer la consulta amb una confrontació amb l'Estat és molt complicat”, ha afegit.

En qualsevol cas, ha apuntat que encara “no hi ha res concret” i ha reivindicat la “discreció” de les converses per tal que els resultats siguin positius. De moment, la voluntat del Govern és posar sobre la taula “el crit” del poble català i buscar el màxim consens possible”.

La vicepresidenta ha negat que Mas hagi fet marxa enrere en el procés sobiranista, sinó que, segons el seu parer, el president va expressar en les seves últimes declaracions “un rumb que sempre ha estat el mateix, el de fer una consulta el 2014” que sigui “d'acord amb la legalitat i pactada amb l'Estat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.