Política

CDC declararia l'estat català si guanyés unes eventuals plebiscitàries

ERC rebutja fer públic el pla B i demana centrar-se exclusivament en convocar la consulta el 2014

El PP furga en les declaracions d'Artur Mas

Convergència va especificar ahir que, en cas de no poder celebrar la consulta, defensarà la proclamació d'independència de l'estat català immediatament després d'unes eventuals eleccions plebiscitàries. El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, va afirmar que, pel seu partit, la “via autonòmica està tancada”. El pla B convergent passaria per unes eleccions en clau de plebiscit, a realitzar entre el 2015 o el 2016, en les quals informarien als ciutadans de l'objectiu de fer una declaració unilateral d'independència en cas de guanyar-les. L'objectiu inicial, però, continua sent una consulta sobre la independència al 2014, però només es faria si fos “pactada o tolerada” per l'Estat. CiU va reiterar que la consulta és “irrenunciable” en la negociació que està fent, discretament, amb el govern espanyol. Rull, matisant les paraules del president Artur Mas, diu ara que la consulta ha de poder ser contestada amb un sí o amb un no i que abans de final d'any es pactaran la data i la pregunta exactes.

A diferència de CDC, Esquerra va tornar a rebutjar ahir debatre sobre futuribles més enllà de la consulta. El seu líder, Oriol Junqueras, considera que això “debilita” el procés en un moment en el qual el govern manté contactes amb el govern espanyol i no queda clara l'estratègia negociadora. “No volem més especulacions ni fer bullir l'olla”, va reivindicar la portaveu Anna Simó.

El PP aplaudeix el seny

El Partit Popular va voler furgar en les declaracions d'Artur Mas i els matisos posteriors aplaudint el gest de “seny” quan el president va apostar per una consulta dins la legalitat i la possibilitat de retardar unes eleccions plebiscitàries fins al 2016. El portaveu adjunt del PP al Congrés, Rafael Hernando, va dir que percep un canvi “positiu” en les declaracions públiques d'alguns dirigents de CiU –va citar Mas i el conseller Santi Vila– en els últims dies. “Crec que el seny s'imposa a la rauxa. Espero que això continuï”, va declarar.

El PSC i ICV van apostar per una consulta en les seves declaracions oficials per la diada de l'Onze de Setembre i van rebutjar de nou unes eleccions plebiscitàries o una declaració unilateral d'independència. La CUP, a més, va exigir que la consulta tingui un caràcter “políticament vinculant”.

La vicepresidenta Ortega, a la Via Catalana

La vicepresidenta del govern i dirigent d'Unió Democràtica, Joana Ortega, va anunciar ahir que participarà en un tram de la Via Catalana cap a la Independència. Tot i que UDC no ha apostat per la cadena, Ortega va decidir participar-hi, però matisa que la cadena serà un “exercici de civisme i de democràcia des de diferents crits”. A més, la vicepresidenta rebrà, juntament amb Artur Mas, els representants de l'ANC al Palau de la Generalitat. També dos membres de l'executiva del PSC, Jordi del Río i Fabián Mohedano, van anunciar ahir que participaran en la Via. Tots dos formen part del corrent crític Avancem.La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, també hi anirà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.