Política

Margallo assegura que l'Estat no permetrà mai un referèndum pactat

El ministre d'Exteriors aposta per un nou model territorial i la millora del finançament per frenar la “desafecció” a Catalunya

Assegura que la Via Catalana “no porta enlloc”

El ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, ha afirmat aquest dimarts en un esmorzar informatiu a Madrid que la Via Catalana “no porta enlloc” i ha advertit que govern espanyol no accedirà mai a un referèndum d'autodeterminació pactat amb Catalunya. Segons Margallo qualsevol procés d'independència hauria de ser fruit d'una declaració unilateral que tindria conseqüències “desastroses” per a Catalunya. En canvi, ha apostat per un nou model territorial i una millora del finançament com a “via alternativa” que “satisfaci les necessitats i desitjos dels catalans i posi punt i final a la desafecció”.

Margallo ha fet aquestes manifestacions en el transcurs d'una conferència al fòrum España Internacional on ha assistit també la ministra de Foment, Ana Pastor, en resposta a les preguntes dels periodistes sobre la Via Catalana i el diàleg que estan mantenint els governs de Catalunya i Espanya.El ministre d'Exteriors ha assegurat que la celebració de la cadena humana és una demostració “clara” que a l'Estat hi ha llibertat d'expressió i que, per tant, no es compleix cap dels tres requisits que marca el dret internacional per al dret d'autodeterminació: pobles colonials, ocupació militar o negació dels drets fonamentals.

Respecte a la possibilitat d'un acord per a un referèndum d'autodeterminació ha assegurat que “la sortida de Catalunya d'Espanya seria necessàriament una declaració unilateral d'independència”, perquè “la Constitució espanyola té dos articles, i només dos, la resta és literatura: L'article 1.2 diu que la sobirania pertany al poble espanyol en el seu conjunt, i per tant la secessió d'un territori hauria de ser aprovada per tots els constituents, i l'article 2 que diu que la Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comú i indivisible”.

Per tant, segons Margallo, al contrari del que passa a Escòcia, “no és possible un referèndum pactat” a Catalunya. “Ho és al Regne Unit, on no hi ha un ordenament constitucional escrit, i no ho és ni a la Constitució espanyola ni a cap altra constitució escrita presents i pretèrites”. El ministre ha reiterat que “no hi té cabuda una secessió pactada” i qualsevol secessió partiria d'una “declaració unilateral d'independència” que “tindria conseqüències gravíssimes per a Espanya i per a Catalunya”. En aquest punt ha insistit que qualsevol territori que se separi d'un estat membre “queda exclòs de la UE, i això val per a Escòcia i per a Catalunya”. Segons Margallo, si Catalunya s'independitzés, “molts més estats membres” que en el cas de Kosovo “no accedirien a l'entrada” a la UE.

“Via alternativa” per frenar la desafecció

Tancat el camí de la secessió, segons Margallo, “és obvi” que cal buscar una formula que permeti a Catalunya encaixar a Espanya. En aquest marc ha apostat per una reforma del model territorial perquè “tenim una constitució de 1977 i l'organització territorial és probable que hagi de ser revisada”. “Quan vam fer l'article 8è es va marcar un camí cap a l'autonomia, no es va fixar l'autonomia. Això ja ha culminat en aquests moments i tenim una experiència, i ara estem a la UE, i per tant probablement calgui revisar a la llum de les circumstàncies canviants quina és l'organització territorial respectant sempre l'article 2 de la Constitució”.

Segons Margallo, fer aquesta revisió del model territorial és “senzill”, perquè cal fer “el mateix que s'ha fet a la UE per fixar les competències relatives de la UE, dels estats membres i les compartides amb principi de subsidiarietat, hem de buscar una solució al problema del finançament”. “Sempre he dit que el sistema fiscal espanyol està ancorat en la reforma fiscal de 1977 que són principis que s'han quedat vells”, ha dit, i “cal donar una volta a aquest tema i un cop que es canviï el sistema fiscal, cal encaixar el sistema de finançament de tots els actors de la vida pública: l'administració central, les comunitats autònomes, ajuntaments i seguretat social”.

La Via Catalana “no porta enlloc”

Respecte a la Via Catalana, Margallo ha insistit que “a Espanya i a Catalunya no els convé l'adéu a Espanya”, que “seria adéu a la UE i tindria conseqüències importants” perquè Catalunya perdria entre el 20 i el 25% del PIB. “Cal explicar que aquesta via no porta enlloc, buscar una via alternativa que satisfaci les necessitats i els desitjos dels catalans i que acabi amb el clima de desafecció”. Segons el ministre, la fórmula passa per les “infraestructures, llengua, cultura i finançament”, i “explicar que en un món globalitzat la secessió de territoris no és la formula més adequada”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.