Política

Homs: “Volem votar”

El portaveu del govern reitera que la societat catalana vol exercir el dret a decidir i que el procés cap a la consulta no té marxa enrere

Defensa que encara hi ha marge per negociar amb Madrid però que de moment no hi ha “res de res”

Augura que el possible èxit de la Via Catalana el reforçarà aquest camí

“Volem votar”. Clar i ras, així ha respost el govern a les declaracions del ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García Margallo, que ha rebutjat la possibilitat d'una consulta d'autodeterminació a Catalunya pactada amb l'Estat.

Durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu d'aquest dimarts, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha explicat que “l'aposta del govern i de la immensa majoria del poble és poder votar” i ha considerat que “no és aconsellable” limitar la voluntat democràtica.

El portaveu ha assegurat que el procés cap a la consulta “no té marxa enrere” i ha recordat que el govern va rebre un mandat clar en aquest sentit a les eleccions del passat novembre.

Per això, ha defensat que malgrat declaracions com aquestes el govern “ha d'insistir a negociar” amb l'Estat perquè “encara hi ha marge” de calendari. Això no obstant, ha reconegut que “de moment, des de Madrid ens diuen que nasti de plasti, és a dir, res de res”.

“Si el govern espanyol no vol, ja sabrà explicar el per què. Nosaltres persistirem”, ha garantit.

Homs ha reiterat que a final d'any l'executiu farà una proposta concreta per convocar un referèndum el 2014 i que la consulta serà vinculant. “No s'organitza tot això per acabar desant-ho en un prestatge”, ha afegit. Sobre el contingut de la pregunta que s'hi plantegi, ha apuntat que “quan més consens tingui millor”.

El conseller també ha assenyalat que el previsible èxit de la mobilització de la Diada reforçarà aquest procés, a més de projectar la reivindicació catalana a l'exterior, i ha animat a participar-hi.

Sobre la seva participació o no a la cadena humana de l'11 de Setembre Homs ha afirmat que ja ha pres la decisió però ha declinat revelar-la perquè “el protagonisme de Via Catalana és dels ciutadans. No és rellevant si hi va o no el conseller portaveu”.

D'altra banda, ha dit que respecta la decisió que decisió que prengui el PP d'assistir o no als actes institucionals de la diada però ha opinat que “seria un error” que no ho fes perquè tindran el mateix format que altres anys. En canvi, ha considerat “desproporcionat” que la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, afirmi que l'11 de Setembre no podrà sortir de casa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.