Política

Cinc regidors del PSC de Girona voten a favor de la Via Catalana

Pia Bosch valora el tarannà inclusiu de la moció de l'ANC, que veu la iniciativa com un camí democràtic “per assolir l'estat català”

La cap de l'oposició, partidària del dret a decidir, no sortirà avui al carrer “per responsabilitat”

L'edil no adscrit i Paneque (PSC) es van abstenir en el suport a la Via

Cinc dels sis regidors del PSC que van ser presents en el ple ordinari de l'Ajuntament de Girona de dilluns a la nit –hi faltava Amèlia Barbero– van donar suport a la Via Catalana d'avui. La cap de l'oposició, Pia Bosch, considera que el text de la moció de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) és inclusiu i no pressuposa únicament la independència com a alternativa de futur. Per això, cinc regidors socialistes hi van votar a favor. Només Sílvia Paneque es va abstenir.

La coordinadora de l'ANC del Gironès, Carme Renedo, va ser l'encarregada d'exposar la moció de suport a la Via Catalana “i a la veu de la societat civil organitzada com a manifestació que el poble català és subjecte polític i jurídic plenament sobirà per a decidir el seu futur”.

Després de la seva intervenció, Renedo va rebre elogis de CiU, d'ICV-EUiA i de la CUP. El text va ser aprovat amb 20 vots de 24. CiU (deu regidors), la CUP (tres) i ICV (dos) van avalar la moció, igual que els regidors del PSC Pia Bosch, Glòria Plana, Xavi Amores, Àngel Quintana i Quim Bonaventura. A banda de Paneque, també es va abstenir el regidor no adscrit Carles Palomares. De tota manera, Pia Bosch no sortirà avui al carrer a participar en la Via “per responsabilitat”. Diu que els càrrecs electes han de ser curosos ja que representen sensibilitats diferents.

La moció de l'ANC destaca que Catalunya farà sentir avui la seva voluntat d'exercir democràticament el dret a l'autodeterminació. En l'exposició, el text de l'ANC recorda, entre altres punts, la cadena humana de gairebé dos milions de persones que va unir les capitals d'Estònia, Letònia i Lituània el 23 d'agost del 1989: “Com 24 anys enrere ho fou la Via Bàltica, la Via Catalana és un camí democràtic per assolir l'estat català, si aquesta és la voluntat del poble.” Bosch valora el to obert de la moció, que també apunta que la Via “no representa una amenaça per a ningú”.

“Ampli consens”

Cap al final del ple, els grups van aprovar l'adhesió al pacte gironí i català pel dret a decidir. “Hi ha un ampli consens sobre el dret a decidir, tant en el Parlament com en la societat”, assenyala la cap de l'oposició de Girona, que veu “indispensable” que es faci la consulta. Fins i tot el regidor no adscrit, Carles Palomares, és partidari de la consulta. “Jo sóc espanyol i espanyolista, però demòcrata, i vull que la gent pugui votar”, va dir en el ple. La moció d'adhesió es va aprovar amb el vot a favor de 22 regidors (deu de CiU, sis del PSC, tres de la CUP, dos d'ICV-EUiA i l'esmentat Palomares) i dos en contra, els de les dues regidores del PP.

Les claus

Espurnes entre Veray i Olòriz, que avui durà la samarreta groga

J.F

El primer ple ordinari de Girona després de les vacances va començar mitja hora més aviat (a 2/4 de 8 del vespre) i va ser curt (quatre hores i mitja) tenint en compte les maratonianes sessions que han suportat periodistes, personal de l'Ajuntament i assistents a la sala de plens –gairebé set hores en alguna ocasió–. Hi va haver debat i discussions, però no grans polèmiques, tret d'un enfrontament entre Concepció Veray, portaveu del PP, i el seu homòleg d'ICV-EUiA, Joan Olòriz. Després de dues hores i mitja de ple, Veray va acusar Olòriz de “renegar del seu passat des de fa temps”. El regidor va enfurismar-se i li va respondre que a ell ningú no li havia de donar lliçons. Olòriz prepara les memòries de la seva experiència municipal (incloent-hi la participació en antics governs de la ciutat). El dirigent ecosocialista va mostrar-se entusiastament partidari de la Via Catalana, que va rebre un ampli suport del ple. Olòriz va fer una gran lloança de l'ANC –representada en el ple per la coordinadora de l'entitat al Gironès, Carme Renedo– i del procés d'autodeterminació del país. Olòriz va explicar que avui ajudarà a fer possible la Via Catalana. Ell mateix va dir que li havien regalat la samarreta groga i que anirà a la Via acompanyat de la dona i el fill.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.