Política

L'èxit de la Via Catalana, als mitjans internacionals

El ‘The Wall Street Journal' es fa ressò de la cadena humana a la portada del web

‘Le Figaro' publica una crònica detallada de la Diada

La premsa internacional s'ha fet ressò de manera gairebé immediata de l'èxit de la Via Catalana. The Wall Street Journal remarca que la principal demanda de la cadena humana és la celebració del referèndum per a la independència. El prestigiós diari nord-americà explica que centenars de milers de persones, d'“una rica regió que manté des de fa temps que Madrid la discrimina cultural i econòmicament, s'han donat les mans en una cadena travessant el país de nord a sud”.

The Washington Post publica també una extensa crònica sobre la cadena humana i el possible referèndum sobre la independència a Catalunya. “La manifestació il·lustra la força dels que donen suport a la secessió de Catalunya d'Espanya. Els organitzadors estimen que prop d'un milió de persones han format part de la cadena humana, la majoria dels quals amb la bandera vermella, groga i blava proindependentista sobre les seves espatlles”, diu el diari americà.

La BBC britànica explica que la cadena humana de 250 milles a través de Catalunya ha estat formada per un mínim de 400.000 persones. La cadena remarca que el president Artur Mas ha demanat a Madrid que permeti un referèndum el 2014. “Però de moment Mas no se n'ha sortit en aconseguir l'aprovació del govern central”.

De la seva banda, The Guardian ha fet una crida per recollir fotos i vídeos tant dels preparatius de la Via Catalana com de la cadena humana en sí.L'edició digital del rotatiu britànic ha habilitat un espai per enviar-hi les imatges.

El diari L'Indépendent de Perpinyà dedica una notícia destacada a la cadena. “Via catalana: centenars de milers de catalans per la independència” titula el diari francès, que qualifica la cadena d'“impressionant”. “Tot és simbòlic: l'hora, 17.14, perquè és la data de l'11 de setembre del 1714, dia de la presa de Barcelona per les tropes francoespanyoles a la Guerra de Successió”, explica el diari.

Le Figaro publica una crònica farcida de detalls sobre l'èxit de la Via Catalana. En un article farcit d'imatges de la Diada, l'enviat especial a Barcelona del diari francès explica que després de “la manifestació monstre” de l'any passat, els catalans que donen suport a la independència han cobert 400 quilòmetres de cadena humana, de nord a sud. En la crònica es narren detalls com el fet que les samarretes grogues de l'Assemblea Nacional Catalana, a 12 euros cadascuna han servit per finançar l'esdeveniment. “La seva reclamació és simple: l'independència, a través de referèndum, que hauria de coincidir amb el tricentenari de la festa nacional el 2014”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.