Política

política municipal

Antifrau investiga l'alcalde de Vidreres i l'afer de l'aigua

Demana informació sobre el subministrament a les urbanitzacions i la compatibilitat laboral del batlle, però Camps es nega a obeir la petició

L'oficina sospita també d'irregularitats en el registre

L'Oficina Antifrau de Catalunya investiga el polèmic subministrament d'aigua a les urbanitzacions de Vidreres. I, en paral·lel, la situació laboral de l'alcalde Jordi Camps. L'aigua i la compatibilitat laboral del batlle han estat els dos grans temes dels darrers mesos de mandat. Camps, però, s'ha negat a donar-los aquesta informació i l'oficina sospita, a més, que hauria pogut incórrer en irregularitats en l'ús del registre municipal per no haver seguit els tràmits oportuns en la recepció dels requeriments.

Antifrau va enviar a Camps el mes d'abril passat una petició d'informació sobre la relació entre l'Ajuntament de Vidreres i l'empresa subministradora de l'aigua, Rec Madral –amb la qual Camps té relacions personals–, i també va preguntar sobre la seva situació laboral i empresarial. Són deu punts, entre els quals que “informi sobre la forma de gestió de la prestació del servei d'abastiment domiciliari d'aigua”; l'expedient administratiu de contracte per la prestació d'aquest servei, i si s'han aplicat mesures després de la resolució de la Generalitat, que considerava nul·les les tarifes de l'aigua. Pel que fa a la situació laboral de l'alcalde, li demanen l'expedient de la compatibilitat, la declaració de les causes d'incompatibilitat i la declaració de béns i participacions. Cinc mesos després, Camps encara no ha lliurat aquesta documentació, tot i que Antifrau ja li ha fet arribar fins a quatre requeriments –abril, maig, juliol i setembre–, en què fins i tot l'adverteixen de la possibilitat “d'incórrer en les responsabilitats previstes en la llei [...] i que es puguin adoptar mesures pertinents”. En tot aquest temps, però, Camps s'ha personat un cop a l'Oficina Antifrau per lliurar-los el certificat de la presa de possessió com a alcalde i el certificat en què assegura que té dedicació exclusiva. A l'agost també va lliurar un informe sobre el subministrament d'aigua, però “es desprenen importants mancances en relació amb allò requerit”, diu Antifrau en el darrer escrit de principi de mes, que és tota una estirada d'orelles a l'alcalde. Ja amb la paciència esgotada, l'oficina li sol·licita “per darrera vegada” que passi la informació.

Dubtes sobre el registre

Ara bé, amb la poca informació que Antifrau ha rebut de Camps n'ha tingut prou per detectar possibles irregularitats: “Enlloc de la documentació lliurada no consta el registre de sortida de la corporació”, diu el requeriment. És per això que li reclamen informació “sobre la pràctica administrativa registral seguida actualment a l'Ajuntament de Vidreres”.

Per aclarir exactament si s'ha actuat correctament amb el registre, ha enviat un altre requeriment en la mateixa línia al secretari municipal, el qual, com marca la llei, sí que ha entrat al registre municipal l'escrit. Ha estat en aquest moment quan s'ha conegut tota la investigació oberta sobre l'alcalde.

Ahir va ser impossible contactar amb Camps per conèixer la seva visió. Sí que va donar explicacions, però, a l'equip de govern (CiU-ERC). I ho va fer per partida doble: a la junta de govern dimarts i en una reunió d'urgència convocada ahir a la nit.

Aquesta no és l'única investigació que Antifrau té oberta a Vidreres. També investiga la gestió de l'antecessora de Camps, Ruth Rosique, actual portaveu del PSC a l'Ajuntament, per diverses presumptes irregularitats. La primera, oberta l'any passat, és sobre tres tècnics municipals. La segona, coneguda el juliol passat, és sobre els nomenaments fets per Rosique de la secretària accidental i un assessor jurídic extern.

LA XIFRA

4
requeriments
ha enviat l'Oficina Antifrau a l'alcalde Jordi Camps, que no han estat respostos.

LA DATA

03.09.13
Antifrau
envia un requeriment al secretari en què pregunta si els altres escrits que ha enviat han estat entrats al registre.
Les claus

Tensió màxima

jordi gonzalo

El mandat a Vidreres podria estar a tocar d'un punt d'inflexió. No –o no només– per la investigació que Antifrau ha obert sobre Camps, sinó per la possibilitat que no es pugui justificar el correcte ús del registre municipal. És a dir, si els requeriments enviats a Camps van arribar a l'alcalde eludint el tràmit preceptiu de passar pel registre.

Si això es confirmés, deixaria VsT-ERC –soci de govern de CiU– en una situació política completament insostenible. A les discrepàncies públiques –fins i tot arribant a l'esbroncada de Camps al primer tinent d'alcalde, el republicà Eduard Adrobau en un ple– i al descrèdit de retirar les competències de la junta de govern quan no li va aprovar la contractació d'un assessor, ara s'hi afegiria un presumpte engany de l'alcalde als seus socis de govern.

VsT-ERC difícilment podria justificar mantenir el pacte de govern amb CiU apel·lant a la regeneració democràtica. Però les alternatives que se li obren tampoc són gaire clares.

De moment, ahir mateix els partits polítics –a excepció de CiU–, juntament amb el regidor no adscrit Jordi Gómez, es van reunir per començar a parlar.

Abans, es fa molt necessari conèixer les explicacions de l'alcalde, que poden determinar el futur polític del poble.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.