Política

Letònia obre la porta al reconeixement d'una Catalunya independent

El primer ministre letó, Valdis Dombrovskis, creu que l'Estat espanyol hauria de “mirar opcions” per respondre al clam independentista de la Via Catalana

Recorda que la cadena humana bàltica del 1989 va atraure l'atenció del món i va ser decisiva per a la independència del seu país

El primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, s'ha mostrat favorable al reconeixement d'una Catalunya independent “si hi ha legitimitat en el procés”. El mandatari conservador creu que el govern espanyol hauria d'escoltar el clam independentista català.

En una entrevista a l'ACN, Dombrovskis ha respost a la pregunta de si el seu país donaria suport a una eventual independència de Catalunya que, tot i no tenir encara un posicionament oficial sobre aquesta qüestió, “si hi ha una legitimitat del procés diria, teòricament parlant, per què no?”.

Segons ell, aquest procés “legítim” seria idealment com el d'Escòcia, on “totes les parts estan d'acord i tiren endavant”. “Una declaració unilateral podria ser més complicada en aquest aspecte”, ha precisat.

Al seu parer, “si hi ha una clara voluntat del poble i una clara demanda per un referèndum, val absolutament la pena prestar-hi atenció i mirar opcions sobre com abordar-ho”.

Al seu parer, el govern espanyol hauria de “mirar opcions” per respondre a la reivindicació catalana i ha avisat que aquesta Diada ha expressat “un missatge molt poderós”. Dombrovskis ha afegit que el seu país va experimentar una experiència així en el seu passat i ha recordat que la via bàltica del 1989, en la qual es va inspirar la cadena humana de l'11 de Setembre, va ser decisiva per la independència del seu país. El primer ministre letó ha destacat que aquella mobilització “va atraure l'atenció” dels països occidentals, que “van veure que estava passant alguna cosa seriosa i que Occident s'havia d'implicar més activament”.

Les paraules de Dombrovskis són el primer suport internacional clar a la possibilitat de la creació d'un estat català, tot i l'oposició de la diplomàcia espanyola a que es debati el tema en els fòrums internacionals. Les grans mobilitzacions ciutadanes de la Diada d'aquest any i el passat, així com també l'esforç diplomàtic del govern –que aquesta setmana ha publicat una desena d'articles a la premsa internacional– han situat la qüestió catalana sobre la taula dels caps d'estat i de govern.

De moment, però, res fa pensar en una intervenció de la Unió Europea en el procés de Catalunya, ni el d'Escòcia, que fins i tot ja té data pel referèndum. Això sí, segons el primer ministre letó, arran del cas escocès ja “s'està negociant” a Brussel·les què passarà si un territori d'un estat membre s'independitza.

“Encara no hi ha una decisió final i fins ara he d'admetre que no s'ha tractat el tema amb un sentit d'urgència”, ha reconegut. Tot i així, ha opinat que “seria bo” que escocesos i catalans poguessin votar “com a mínim amb una indicació” del que passaria en el marc europeu. “Ara bé, si la UE serà capaç de donar una resposta clara abans del referèndum, encara no està clar”, ha puntualitzat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.