Política

Síria té set dies per presentar la llista de l'arsenal químic

Rússia i els Estats Units arriben a un acord després de tres dies de duríssimes discussions a Ginebra

L'oposició rebutja la iniciativa i denuncia que el règim està traslladant l'armament a l'Iraq i al Líban

Els Estats Units i Rússia van aconseguir ahir al matí arribar a un acord per resoldre el conflicte de les armes químiques de Síria després de tres dies de dures discussions diplomàtiques entre el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, i el ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov.

Segons l'acord, el règim sirià té set dies des d'ahir per presentar la llista completa del seu arsenal tòxic, que hauria de ser posat gradualment sota control de les Nacions Unides i després retirat de la circulació a mitjan any 2014.

Els inspectors internacionals, segons el mateix pla, hauran de tornar a Síria el mes de novembre i podran escorcollar “de manera immediata i sense limitacions” les instal·lacions que considerin necessàries. “I no hi haurà espai per a les maniobres o qualsevol altra cosa que no sigui una total aplicació del tractat pel règim”, va advertir Kerry.

Rússia i els EUA també han decidit adoptar una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU sobre l'ús de la força a Síria, basada en l'article 7 de la Carta de l'ONU.

Després que divendres s'hagués anunciat que les dues potències no havien aconseguit cap acord en les reunions que havien mantingut, ahir no s'esperava un comunicat tan ràpid de Kerry i Lavrov. Alguns comentaristes ho van atribuir a la pressió del president nord-americà. En el seu discurs setmanal, Barack Obama va recordar que havia demanat al Congrés dels EUA que suspenguessin de moment les deliberacions sobre una resolució per a l'ús de la força a Síria perquè estava disposat a donar una oportunitat als esforços diplomàtics, però va demanar a la comunitat internacional que estigués preparada per actuar en cas que fallessin. “Ja que aquest pla ha sorgit gràcies a l'amenaça creïble d'una acció militar nord-americana, mantindrem les nostres posicions a la regió perquè no s'afluixi la pressió sobre el règim de Baixar al-Assad”, va advertir.

L'anunci de l'acord entre Rússia i els EUA va ser acollit per França com “un avenç important”. El ministre francès d'Afers Estrangers, Laurent Fabius, va informar que dilluns celebraran a París una reunió a tres bandes amb els EUA i el Regne Unit per discutir el contingut i les condicions del nou acord. A més, va assegurar que tindran en compte l'informe dels inspectors de les Nacions Unides previst per a aquests dies sobre la matança a la perifèria de Damasc per determinar la seva posició. Fabius també va explicar que viatjarà dimarts a Moscou per reunir-se amb Lavrov i tractar els aspectes del conflicte sirià, en el qual els dos països tenen posicions molt divergents.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, es va mostrar escèptic sobre la voluntat del règim d'Al-Assad de desarmar-se.

L'oposició siriana va rebutjar l'acord i va assegurar que Al-Assad ja ha començat a traslladar part del seu arsenal al Líban i a l'Iraq. Aquestes declaracions coincideixen amb les que va publicar divendres The Wall Street Journal, que, citant funcionaris nord-americans, assegurava que el govern sirià havia començat a dispersar tot el seu arsenal químic per més de 50 llocs.

Les claus

Rússia salva Obama

Xavier Rius

La crisi en què havia caigut Barack Obama després d'anunciar que intervindria a Síria com a resposta a l'atac químic ha trobat una sortida gràcies a la mediació de Rússia, per la qual el govern del president sirià, Baixar al-Assad, accepta destruir l'arsenal químic. És favorable per a Obama, atès que li faltaven aliats per atacar, l'opinió americana hi estava en contra i no era clar que obtingués el sí de les cambres. A més a més, no sembla que es pugui demostrar qui va ordenar l'atac químic.

Però si després d'haver advertit que la línia vermella era l'ús d'armes químiques es feia enrere, perdia tota la credibilitat. Amb l'acord, es passa la decisió d'actuar militarment al Consell de Seguretat de l'ONU en el cas que Síria incompleixi l'acord, i Rússia se sent recompensada com a potència.

Si els Estats Units atacaven, es posaven clarament de banda dels rebels, entre els quals no oblidem que hi ha el Front Al-Nursa, vinculat a Al-Qaida. L'atac que ha fet aquesta setmana Al-Nursa contra el poble cristià de Malula, que ha estat defensat per milicians de Hezbol·là, mostra la complexitat del conflicte. I aturant la intervenció s'evita tensar les relacions amb l'Iran i empitjorar la situació al Líban.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.