Política

Lituània diu ara que es va malinterpretar el seu suport a l'autodeterminació de Catalunya

L'ambaixada emet un comunicat en què insisteix que els “assumptes domèstics” s'han de resoldre “respectant la Constitució”

La matisació es produeix després de la reunió de l'ambaixadora lituana a l'Estat amb el ministre Margallo

L'ambaixada de Lituània a Espanya ha matisat les declaracions que el primer ministre lituà, Algirdas Butkevicius, va fer a l'ACN assegurant que “cada país ha de trobar el seu propi camí i té dret a l'autodeterminació”. En un comunicat emès després de la reunió de l'ambaixadora lituana a l'Estat amb el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García Margallo, l'ambaixada assegura que “els mitjans de comunicació espanyols” han fet una “tendenciosa i errònia interpretació” de la posició lituana sobre Catalunya. Segons afirma el text: “tots els assumptes domèstics han de ser solucionats segons les mesures democràtiques i legals, que existeixen en el país, respectant la Constitució”.

Si fa aproximadament un any la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, va rectificar unes declaracions en les quals afirmava que no hi havia cap legislació europea que fes que una hipotètica Catalunya independent no pogués entrar a la UE després de rebre una carta de García-Margallo, aquest dilluns ha estat Lituània qui ha fet una puntualització sobre la seva posició sobre el procés català després que l'ambaixadora a Espanya, Audra Plepyté, s'hagi reunit amb el ministre.

García Margallo ha rebut durant vint minuts l'ambaixadora lituana a la seu del ministeri d'Exteriors per comunicar-li la protesta oficial del regne d'Espanya per les manifestacions a l'ACN del seu primer ministre sobre Catalunya. “Cada país ha de trobar el seu propi camí i té dret a l'autodeterminació”, va afirmar Algirdas Butkevicius.

En un comunicat posterior a la reunió amb Margallo, l'ambaixada de Lituània mostra la seva “preocupació per la tendenciosa i errònia interpretació als mitjans de comunicació espanyols de la posició lituana sobre Catalunya”.

L'ambaixada expressa el seu “orgull” pel “camí que el poble de Lituània va fer cap a la seva independència i de la Via Bàltica”, però afegeix que “no és correcte i no es pot comparar l'ocupació soviètica dels països bàltics amb la situació d'Espanya”, ja que aquest és un “país democràtic, un membre de la UE” i un “soci proper a la UE i a l'OTAN”. Un argument que el primer ministre ja va afirmar en l'entrevista amb l'ACN: “Lituània es va alliberar d'un règim comunista que va durar des del final de la Segona Guerra Mundial. La situació avui a la UE és completament diferent. La UE és una unió democràtica d'estats que respecta els drets polítics i es basa en la voluntat lliure”.

A més, l'ambaixada lituana afegeix en el comunicat posterior a la reunió amb Margallo que “tots els assumptes domèstics s'han de solucionar segons les mesures democràtiques i legals, que existeixen al país, respectant la Constitució”. El primer ministre també va fer una afirmació en aquest mateix sentit a l'entrevista publicada a l'ACN. “El camí cap a la independència de cada país s'ha de fer d'acord amb bases legals”, va remarcar, citant la importància d'utilitzar “la llei internacional” i les “provisions de la Constitució”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.