Política

La CE agita ara l'espantall de l'expulsió

“La part segregada no és membre de la UE”, diu Almunia

“Casa nostra és Europa i ens hi sentim bé”, replica Mas

El clam independentista preocupa Brussel·les, que ahir va trencar la seva pretesa neutralitat per treure a passejar l'espantall que l'estat català quedaria fora de la Unió Europea. “La part segregada no és membre de la UE”, va advertir el socialista espanyol Joaquín Almunia, eurocomissari de Competència. I al líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, li va faltar temps per afegir-s'hi: “Agradi o no agradi, és el marc que estableixen els tractats”, va escriure des del Panamà. Amb tot, Almunia reconeixia fa un any que “no és honest dir de manera taxativa” que una Catalunya independent quedaria fora del club. I el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, replicava Almunia a la tarda des de Mollerussa: “Casa nostra és Europa, ens hi sentim bé i hi volem seguir estant”.

La Comissió Europea (CE) continua enviant missatges contradictoris sobre quin seria l'encaix d'una Catalunya independent dins la UE. La setmana passada, 400 Km de cadena humana no van ser suficients per fer sortir la portaveu Pia Ahrenkilde del seu no comment habitual: Brussel·les no hi té res a dir, “és un afer intern”. Però ahir, en el seu enèsim canvi de discurs, i per no haver de contradir Almunia, va deixar molt clar que secessió rima amb expulsió: “Un estat independent serà, pel fet de la seva independència, un país tercer respecte a la Unió i els tractats ja no seran des del dia de la independència, aplicables al territori”. Amb tot, matisa Ahrenkilde, clarificar “de manera general” la situació “als tractats” “no prejutja una situació hipotètica en un estat membre”.

Preguntat sobre les declaracions d'Almunia, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va ser taxatiu: “No hi ha manual d'instruccions sobre com convertir-se en un estat, ni en un sentit ni en l'altre, els automatismes no estan previstos de «què passa si...», va afirmar el conseller. Homs va remarcar que la CE manté que només es pronunciarà sobre la separació d'un territori i el seu encaix a la UE “quan un Estat membre ho pregunti” i a partir d'aquí fixarà la seva posició: “Si un dia això ocorre, espero que el principi de la democràcia prevalgui sobre tots els altres”, va concloure.

La diplomàcia espanyola ha redoblat la seva pressió sobre les institucions europees en les darreres setmanes, mobilitzant els seus 300 funcionaris de l'ambaixada a Brussel·les per evitar que portaveus i eurocomissaris especulin públicament sobre la possibilita d'una Catalunya independent. El president, Artur Mas, està preparant un viatge post-Diada a Brussel·les, en les properes setmanes, que serà la seva setena visita a la capital comunitària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.