Política

Casals busca a Edimburg més suports al procés català

La presidenta d'Òmnium porta la demanda d'una consulta al Parlament escocès

S'entrevista amb un representant del govern de l'SNP i amb membres de l'activisme a favor de l'estat escocès

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va ser ahir al Parlament d'Edimburg, des d'on va fer una crida a obtenir més suports per al procés català. En va fer la petició just un dia abans de l'inici del compte enrere dels 365 que falten per a la celebració del referèndum escocès, i destacant la, de moment, impossibilitat legal que els ciutadans de Catalunya tenen per decidir el seu futur, d'acord amb les lleis espanyoles. “És el moment del sí o el no”. L'acte, presidit pel diputat del Partit Nacional Escocès (SNP) a la cambra de Holyrood Kenneth Gibson, a més de la recerca de complicitats també va servir per commemorar l'Onze de Setembre.

Casals va fer un breu repàs històric de les relacions entre Catalunya i Espanya, i de les conseqüències que la dictadura de Franco va tenir per a la llengua i la cultura catalanes. També va descriure els fets més recents que, al seu parer, han dut la societat catalana a un “punt de no retorn” i a voler la independència. Va identificar aquest moment amb la sentència del TC del 2010 que retallava “punts fonamentals” del nou Estatut, aprovat tant pels parlaments català i espanyol, com pels ciutadans de Catalunya en un referèndum. El cop del Constitucional “va ser el moment en què un ampli sector de la nostra societat va dir que ja n'hi havia prou”.

Realista, però conscient que en política les majories i els estats d'opinió poden canviar, Casals va preguntar-se: “Però, estem tots a favor de la independència? La resposta no és clara. En política mai volem tots la mateixa cosa, però creiem que avui hi ha una majoria que hi està a favor. El que és absolutament segur és que la gran majoria de nosaltres demanem un referèndum.”

La complicitat que sol·licitava també se la va voler guanyar amb una picada d'ullet als diputats de l'SNP. Un moment del seu parlament va ser, pràcticament, una còpia de les paraules que sovint repeteix Alex Salmond: “No som millors ni pitjors que les altres nacions que constitueixen Europa, però estem convençuts amb un sentit d'orgull i humilitat que la nostra presència com a nació independent n'enriquirà la diversitat, que és una part molt important de l'experiència europea contemporània.” Abans havia assegurat que “la demanda catalana d'independència sempre ha anat lligada al desig fervent de Catalunya de formar part de la Unió Europea”.

Abans de l'acte, Casals es va entrevistar amb diferents representats de l'associacionisme escocès pro independència i també amb un membre del govern de l'SNP, la identitat del qual no ha estat revelada.

LES FRASES DE MURIEL CASALS

Estem tots a favor de la independència? La resposta no és clara. El que és absolutament segur és que la majoria volem un referèndum
La demanda catalana d'independència sempre ha anat lligada al desig fervent de formar part de la Unió Europea
El punt de no retorn va ser la sentència del Constitucional contra l'Estatut, quan un ampli sector de la nostra societat va dir que ja n'hi havia prou
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.