Política

El govern eixugarà el deute amb els ajuntaments abans de final d'any

La Generalitat utilitzarà el FLA per pagar els 600 milions d'euros que deu als consistoris

També es farà càrrec de finançar els municipis que no compleixin els requisits per acollir-se al pla estatal de proveïdors

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha anunciat que la Generalitat utilitzarà el FLA per eixugar abans de final d'any els 600 milions d'euros que deu als ajuntaments. És més, Ortega ha apuntat que ja hi ha programades 619 transferències a ajuntaments per valor d'un terç del seu deute, que rebran aquests recursos abans d'acabar el setembre. Això val de moment pels ajuntaments, però encara s'ha de veure si també és vàlid per altres ens locals. Fins ara, el FLA no es podia fer servir per pagar el deute de les administracions autonòmiques amb el món local. El govern també es farà càrrec de finançar els municipis que no compleixin els requisits per acollir-se al pla estatal de proveïdors.

Durant la reunió del Consell de Governs Locals que ha escollit Miquel Buch com a nou president, Ortega ha aprofitat per comprometre's a eixugar el deute que té la Generalitat amb els ajuntaments abans d'acabar l'any. En total, uns 600 milions d'euros. Per fer-ho, el govern farà servir el FLA, cosa que fins ara no podia fer. “Aquesta és la meva prioritat”, ha assegurat la vicepresidenta, que ha indicat que en els propers dies ja s'enviaran recursos a uns 619 ajuntaments, les transferències dels quals ja estan programades i cobriran un terç del seu deute.

“Ens ha costat molt d'esforç però gairebé ho hem aconseguit”, ha dit Ortega als alcaldes reunits al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. La vicepresidenta ha remarcat que aquest pagament del deute “aportarà normalitat i tindrà un impacte directe en la activitat econòmica”.

Però a més d'eixugar el deute, el govern també utilitzarà el Fons de Liquiditat per ajudar aquells municipis que no puguin acollir-se al pla estatal de proveïdors perquè no compleixin els requisits

Ortega també ha anunciat una modificació de la Llei d'estabilitat pressupostària espanyola perquè els ens locals puguin fer servir el seu superàvit pressupostari per a inversions, una petició que havia fet el món local i que servirà també per reactivar l'economia.

En el seu discurs, la vicepresidenta ha reconegut que els municipis “han estat patint molt” però alhora han estat “en primera línia i actuant amb rapidesa”, tot i patir “situacions de tresoreria molt estressants”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.