Política

Mas sosté que Catalunya no sortirà de l'euro si no ho vol

El president de la Generalitat afirma que es mantindria la lliure circulació de béns, persones i capital encara que no formés part de la UE

Creu que l'executiu de Rajoy ja ha començat la campanya del no

Els canvis en el mapa polític europeu no espanten els inversors, no els preocupa la creació de nous estats, sinó la solvència de la moneda que utilitzen. I, en aquest sentit, una Catalunya independent que quedi fora de la Unió Europea (UE) podria continuar fent servir l'euro. I així ho faria, va assegurar ahir el president de la Generalitat i de CiU, Artur Mas, que va recordar que ja hi ha altres països que no formen part de la UE però que tenen l'euro com a moneda (per exemple, el cas d'Andorra). “No hi ha cap perill que Catalunya deixi l'euro; si volem mantenir-lo, ho farem perquè complim els requisits”, va manifestar Mas, que ahir va presidir la reunió d'inici de curs del grup parlamentari de CiU, que va tenir lloc a Tortosa.

A més, el president del govern va assegurar que l'economia catalana no se'n ressentirà, perquè es mantindrà dintre del mercat europeu. “La lliure circulació de béns, persones i capital no s'interromprà, perquè això no li interessa a ningú. Per Espanya, Catalunya és un mercat important i a l'inrevés també”, va assenyalar Mas, que creu que el debat no s'ha de centrar a qüestionar si el nou estat català tindrà o no comissaris a Europa.

Més enllà de l'encaix de Catalunya a Europa, Mas reclama l'ajut internacional per poder fer la consulta. “Pertànyer al club de la UE no hauria de ser garantia perquè un poble que vol votar pugui fer-ho? No dic que ajudin Catalunya a convertir-se en estat, però sí que mirin com Europa pot ajudar a fer que els catalans puguin votar de manera democràtica, igual que ho podran fer els escocesos”, va dir.

De tota manera, el president de CiU celebra que el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, convoqués ahir els ambaixadors europeus (vegeu plana del costat) perquè això significa que els preocupa el moviment català. “La posició de l'executiu de Rajoy ha canviat i ara ja comencen a fer la campanya del no; per tant, admeten que la consulta es farà, ja no creuen que és l'obsessió d'un president boig o de determinats mitjans de comunicació que es dedicaven a seguir consignes”, va declarar Mas, que sosté que el catalan way està en marxa. Així, la previsió del govern és consensuar la pregunta i la data de la consulta a final d'any, dins d'un marc legal i amb una majoria com més àmplia millor.

D'altra banda, Mas va reclamar el suport dels socialistes catalans al manifest del Pacte pel Dret a Decidir. “És difícil oposar-se al dret a decidir, el PP i C's ho faran, però el PSC, si s'hi oposa, ho haurà de fer amb la boca petita”, va dir Mas.

LA FRASE

No hi ha cap perill que Catalunya surti de l'euro; si volem mantenir la moneda europea, ho farem
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT I DEL GRUP DE CIU

No hi haurà més retallades el 2014

Fa un any, el president de CiU no va assistir a la reunió ordinària d'inici de curs del grup parlamentari a la Seu d'Urgell “perquè tenia una reunió important a Madrid”, segons el mateix Mas, però aquest any l'èxit de la Via Catalana no s'ha traduït en una trobada Mas-Rajoy. I el president de la Generalitat va desplaçar-se a Tortosa, igual que la resta de diputats, per preparar el curs polític. Un dels principals reptes d'aquest curs per a CiU és capgirar la situació econòmica: passar de la recessió al creixement. Mas considera que es detecta un canvi de tendència que permetrà que el 2014 no hi hagi més retallades. “No hi haurà ni un euro més per gastar, però tampoc preveiem gastar-ne menys”, va dir el president de CiU. Ara bé, la recuperació de les prestacions perdudes i de les retribucions als funcionaris encara no té data; dependrà, una vegada més, dels traspassos de Madrid.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.