Política

Condemnat a presó un conductor valencià per parlar català a la Guàrdia Civil

L'Audiència de Castelló revoca una primera sentència absolutòria de desobediència a l'autoritat

Esquerra Republicana, formació de la qual és militant el condemnat, assegura que es tracta d'un “càstig polític” als que volen viure en la seua llengua

L'Audiència de Castelló ha condemnat Carles Mateu Blay, veí d'Almenara, a sis mesos de presó per desobediència a l'autoritat per negar-se a parlar en castellà en un control rutinari de la Guàrdia Civil. La justícia el va absoldre en primera instància, ja que la primera instància va apreciar que no hi havia motius per a la condemna i Mateu va ser absolt. Això no obstant, el fiscal va recórrer en contra de l'absolució i, ara l'Audiència l'ha revocada.

Per a la secretària general d'Esquerra Republicana del País Valencià, Núria Arnau, de la qual Mateu és militant, ha afirmat que es tracta d'una sentència “inexplicable”. “Quin interés pot tindre el ministeri fiscal a demanar per a Mateu la pena de presó i privació del permís de conducció, si el jutjat no va veure delicte en les acusacions de la Guàrdia Civil ni fou positiu el control d'alcoholèmia?”, raona Arnau.

Des de la formació independentista resulta contradictori que la sentència de l'Audiència s'haja basat en l'article 383 del Codi Penal, per negar-se a sotmetre's al test d'alcoholèmia, quan la realitat és que en aquesta prova va donar negatiu. Per a Arnau es tracta d'“un càstig exemplar a Mateu, sis mesos de presó, inhabilitació per al dret de sufragi passiu i retirada del permís de circulació durant un any i un dia, és un càstig polític: un advertiment a qui vol viure en la llengua pròpia del País Valencià, el valencià, en tots els àmbits, també davant de la policia que hauria de defensar aquesta voluntat de llibertat d'expressió”

Arnau recorda que “des d'Esquerra ja vam portar el cas al Congrés per la seua gravetat, abans de conéixer-se aquesta sentència, i hem sol·licitat diverses vegades una reunió amb el ministre de l'Interior pel multitud de casos de discriminació lingüística per part dels cossos i forces de l'Estat que han ocorregut al País Valencià. Els valencians els paguem amb els nostres impostos i a sobre patim les conseqüències de la seua valencianofòbia”.

Des que s'ha conegut la sentència, el condemnat a rebut nombroses mostres de suport a través de les xarxes socials sota l'etiqueta #totssomCarlesMateu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.