Política

FERRUCCIO DE BORTOLI

DIRECTOR DEL CORRIERE DELLA SERA

“Em fascina el projecte català, però hi veig dificultats històriques”

Ferruccio de Bortoli és el director del Corriere della Sera, fundat el 1876. Amb seu a Milà, és el diari més important i amb més difusió a Itàlia. De Bortoli va rebre el 2010 el premi de periodisme de la Fundació Catalunya Oberta. Es declara sentimentalment lligat a Catalunya i concretament a Barcelona, perquè és “una ciutat oberta i amb una gran tradició de civisme”.

Quina visió té del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol?
Em fascina el projecte català, però hi veig dificultats històriques. És molt infreqüent que un estat unitari esdevingui un estat federal, i crec que aquestes dificultats es multipliquen a causa de la crisi econòmica. Seria més fàcil en un moment d'auge econòmic. En una situació com l'espanyola o la italiana, el tema del federalisme passa a un segon pla. Espanya no superarà els problemes sense una Catalunya forta. Es tracta de trobar políticament una síntesi.
Alguns importants economistes com Kenneth Rogoff defensen que una Catalunya independent seria viable econòmicament. I que en sortiria beneficiada. Què en pensa vostè?
Vull deixar clara per endavant la meva simpatia política i civil per Catalunya. Conec bé Pujol, he conegut l'alcalde de Barcelona, Mas i molts altres, i evidentment no són perillosos extremistes, sinó els representants d'un sentiment nacional que a Catalunya és molt fort. Tant és així, que teniu la vostra llengua, que té una absoluta i extraordinària dignitat, perquè té un valor universal; és una cultura que cal preservar. Però pel que fa a la viabilitat d'una independència, jo tinc els meus dubtes. Els costos de les divisions són molt més imprevisibles que els costos de les unions. No es podria defensar més bé la catalanitat definint millor les relacions i les regles amb Madrid que no pas des d'una independència difícil de sostenir?
Com jutja la manera en què el govern espanyol està portant el conflicte?
La jutjo negativament, perquè està descarregant en el conflicte amb Catalunya els seus propis problemes d'estabilitat interna. És un signe de gran debilitat de Madrid i el govern Rajoy. 
Des de Catalunya es té la sensació que la premsa italiana no dóna gaire importància a la situació catalana…
Pel que fa al Corriere della Sera, sent jo gairebé un català d'adopció, és un tema que és obvi que tractem.
No creu que se'n parla poc, a Itàlia? 
Bé, però no crec que sigui deliberat, potser una distracció. 
És paradoxal que a Itàlia el moviment independentista català sigui comparat amb la Lliga Nord, que a Catalunya està agermanada amb el partit espanyolista i xenòfob PxC...
La Lliga Nord no es pot comparar amb el moviment separatista autèntic, històric de Catalunya. Crec que Mas ha fet bé de no confondre's amb Bossi, perquè evidentment són dues històries totalment diferents. 
Ja, però com que les comparacions amb la Lliga són molt habituals en la premsa italiana, creu que l'independentisme català no ha sabut explicar-se bé a Itàlia?
Crec que s'ha explicat malament, perquè a més confonem l'independentisme català amb altres regions més problemàtiques d'Espanya i tendim a crear confusió. Potser hem tret importància a la qüestió catalana presentant-la com un afer exclusivament intern d'Espanya sense repercussions internacionals, i en això ens hem equivocat. Perquè si Catalunya conquerís la independència hi hauria un efecte immediat a tot Europa que posaria realment en dificultats els altres països.
En el cas que Catalunya esdevingués un estat independent, Itàlia el reconeixeria?
Jo crec que sí, i tant. Això ens portaria problemes amb Madrid, però vaja, crec que l'hauria de reconèixer absolutament. No crec que hi hagués cap mena d'ostracisme internacional. És clar que és una hipòtesi històrica, en la qual jo no crec. Malgrat que tinc la màxima estimació i proximitat i que em sento ciutadà honorari de Barcelona, no crec que sigui una probabilitat gaire forta. Però la política està feta també de somnis, oi?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.