Política

Londres i Edimburg, forçats a clarificar el postreferèndum

La Comissió Electoral vol que els dos governs expliquin què faran el dia després, sigui quin sigui el resultat

Argumenta que en depèn la justesa de la consulta

Dóna com a límit el 20 de desembre

“Els votants han de saber com es resoldran les reclamacions”

La Comissió Electoral britànica ha comminat els governs de Londres i Edimburg a aclarir quins passos faran tots dos executius l'endemà del referèndum d'independència, sigui quin sigui el resultat que es registri el 18 de setembre de l'any vinent. “La imparcialitat i la justesa de la consulta en depèn”, assegura la comissió, en un primer informe publicat ahir, i en què s'avaluen els avenços i les mancances que l'organisme ha observat fins ara en tot el procés.

La difusió del text té lloc una setmana després que el Parlament de Holyrood, la cambra escocesa, hagués aprovat el primer tràmit de la llei que regula tots els aspectes de la convocatòria. Tanmateix, la Comissió Electoral demana tant a l'executiu de David Cameron com al d'Alex Salmond que, a tot estirar el 20 de desembre –la data en què es preveu que el text legal aprovat pel Parlament escocès sigui sancionat per la reina– emetin un comunicat conjunt en què abordin aquests aspectes.

“Encara que no esperem que les condicions d'independència s'acordin abans de la votació, la claredat sobre com es decidiran els termes d'aquesta [hipotètica] independència ajudaria els votants a entendre abans del referèndum com es resoldrien les [possibles] reclamacions fetes pels partidaris d'una i altra opció. Creiem que això –continua l'informe– és important per als votants. Per tant, recomanem que els governs d'Escòcia i el Regne Unit aclareixin amb suficient detall quin és el procés que seguirà al referèndum per informar els electors tant si la majoria dels votants voten sí com si voten no.”

Tot i que només es tracta d'una recomanació, a la pràctica una avaluació d'aquesta mena de la Comissió Electoral britànica ve a forçar tots dos governs a sotmetre's al seu dictamen.

Quant específicament al govern britànic, la Comissió Electoral li demana que aclareixi si, o en quins termes, la nova legislació que pensa dur a la cambra de Westminster durant els propers mesos pot afectar els preparatius de la consulta per a la independència. En aquest sentit, lleis sobre la transparència dels lobbies, i la llei sobre les campanyes no partidistes i dels sindicats podrien afectar els límits de la despesa prevista pel marc específic legal del referèndum, actualment en tràmit a Edimburg.

Immediatament després que es conegués el contingut de l'informe, tant Londres com Edimburg admetien que ja estan portant a terme negociacions per resoldre i donar satisfacció a les “preocupacions” que la comissió ha exposat.

En aquest sentit, fonts del govern escocès asseguraven ahir que, amb tota seguretat, la declaració reflectiria el pla de transició nacional de l'SNP per negociar qüestions com ara la proporció del deute nacional que una Escòcia independent assumiria sobre el deute públic actual del Regne Unit, així com en quines condicions es conservaria la lliura com a moneda del nou estat.

Les claus

Mostra exquisida d'equidistància i ‘fair play'

Q.A

L'informe de la Comissió Electoral s'ha de llegir com una mostra de fair play exquisit, del tot irrecognoscible o quasi en estats com ara l'espanyol, en especial quan entren en joc organismes clau com ara el Tribunal Constitucional, sota control dels grans partits estatals, PSOE i PP, que s'oposen a les aspiracions, no ja sobiranistes, sinó democràtiques d'una part prou significativa de la societat catalana.

Baló d'oxigen

Però, a més, el text té una lectura positiva per als independentistes escocesos. Fins ara, Londres havia dit que res no havien d'oferir o aclarir per a l'endemà del referèndum. Qualsevol oferta de millora de l'autogovern havia d'estar precedida del triomf del no. Després, ja en parlarien. Ara sembla difícil, tot i que també improbable, que al comunicat conjunt que han d'emetre els dos governs, el govern britànic no hi faci alguna referència. O això, o es pot començar a veure en les enquestes que entre l'statu quo i la independència, els electors triïn la independència. I si Londres arriba a prometre més autonomia, el que proposa, de facto, és una tercera via, el que Salmond hauria volgut incloure en la papereta. El no pot ser la victòria soft del sí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.