Política

Duran insta Rajoy a deixar ser als catalans

El líder d'Unió insisteix en la necessitat de dialogar

Rep una distinció de l'ambaixada polonesa

Josep Antoni Duran i Lleida insistia ahir que el diàleg continua sent “el millor instrument” per resoldre la tensió entre la Generalitat i l'Estat, i instava l'executiu espanyol a “entendre'ns”. El líder d'Unió i portaveu del grup de CiU al Congrés llançava aquesta apel·lació a refer ponts i a mostrar sensibilitat cap a Catalunya durant una cerimònia celebrada a Madrid durant la qual va rebre la creu de Comanador de l'Orde del Mèrit de la República de Polònia. Duran i Lleida va aprofitar aquesta distinció per demanar a l'executiu de Mariano Rajoy que “ens entengui”; que la nostra llengua “no és el polonès”, és una llengua mil·lenària darrere la qual “hi ha una voluntat de ser i un conjunt molt complex de circumstàncies que voldríem que fossin reconegudes”.

L'acte, que es va celebrar a l'ambaixada polonesa i a la qual va assistir una nombrosa delegació del cos diplomàtic acreditat a Madrid, va coincidir amb l'inici del debat de política general i amb la tramitació de la LOMQE, per la qual s'intenta desvirtuar la immersió lingüística a l'escola catalana, i és per això que Duran va usar la llengua per reivindicar un seguit de trets diferencials que considera que Rajoy hauria d'entendre i respectar. També planava en l'ambient la seva proposta de tercera via per obrir un diàleg amb l'Estat que permeti la consulta i que doti d'un nou estatus Catalunya. Tot i així, durant el seu discurs, el líder d'Unió va preferir recordar els seus llaços amb Polònia des que el 1989 iniciava la seva transició i el seu primer viatge a aquest país amb una delegació d'empresaris catalans que va deixar l'anècdota, segons recordava també l'ambaixador Tomasz Arabski, que des de llavors el nens coneixen el Cola-Cao.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.