Política

Junqueras: “Si alguns som independentistes és perquè en tenim tot el dret i és una necessitat urgent”

El president d'ERC obre la segona jornada del debat de política general al Parlament reclamant a Mas que “els propers pressupostos siguin els socialment més justos dels últims anys”

“Hi ha molts motius de preocupació i també molts motius d'esperança, no per a l'eufòria”, assegura

“El camí que recorrem té incerteses, però és molt millor que les certeses que ens ofereix l'Estat”, afirma

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha obert aquest dijous la segona jornada del debat de política general al Parlament de Catalunya. Junqueras ha assegurat que hi ha “molts motius de preocupació” però també “molts motius per a l'esperança”, tot i que ha remarcat que no hi ha motius “per a l'eufòria”. El líder d'ERC ha basat bona part del seu discurs a fer una anàlisi de la situació econòmica i financera, per acabar parlant del procés sobiranista: “Si alguns de nosaltres som independentistes és per moltes raons, entre les quals perquè en tenim tot el dret i perquè és una necessitat urgent”. “Aquesta necessitat, de qualsevol dels nostres conciutadans, constitueix una obligació que en aquest procés no l'impulsarem tots amb el mateix entusiasme, però allò que ens legitima i és que tot això ho fem per a tothom”.

Junqueras ha centrat bona part del seu discurs parlant de l'estat de l'economia i les finances de l'Estat, d'Europa i de Catalunya per destacar tot allò que “preocupa” els catalans, tot i que també remarcant que existeixen alguns signes d'esperança.

De la macroeconomia ha anat concretant els exemples per acabar criticant aspectes més concrets, gairebé tots derivats de la dependència amb l'Estat. Així, ha criticat que l'increment de l'IVA efectuat per l'estat espanyol s'ho quedi tot el govern de Mariano Rajoy; ha criticat que malgrat la crisi general hi ha hagut “alguns sectors que n'han sortit prou beneficiats”, tot afirmant que “hi ha gent que ha viscut molt bé a costa del sacrifici de la nostra societat”. També ha lamentat que els guanys en la competitivitat de les empreses s'han fet “a costa quasi exclusivament de la reducció del salaris dels treballadors”.

Pressupostos


Junqueras ha criticat que el “total del pressupost del govern no el decideix ni el govern ni el Parlament ni els ciutadans de Catalunya sinó el govern espanyol, que és qui decideix quan ens podem endeutar o no i si ens paga el que ens deu o no”.

Per Junqueras, en un context com l'actual, “tenim l'obligació” i és que en els propers pressupostos “siguin almenys en termes relatius, els més justos socialment dels últims anys i de les últimes dècades”. “Que siguin els pressupostos socialment més justos”, ha reivindicat el líder d'ERC, que ha demanat que l'any que ve no hi hagi “cap retallada addicional” com les que hi ha hagut aquest 2013. I en aquest punt, ha aplaudit n l'anunci fet aquest dimecres per Mas de no retallar una paga als funcionaris l'any 2014.

Junqueras ha demanat en la qüestió dels pressupostos que si hi ha una partida destinada als mitjans públics, després no es beneficiï altres mitjans “competidors” d'aquests mitjans públics.

Junqueras ha acabat la seva primera intervenció en el debat de política general parlant del procés sobiranista, única solució de la situació actual en què es troba Catalunya. Una situació provocada en gran part pel govern espanyol i per la qual cosa Junqueras ha reclamat la necessitat de tenir instruments d'estat, per poder donar resposta a la situació actual que pateixen els ciutadans. “Necessitem instruments per inserir en la realitat”.

Uns instruments que passarien, entre d'altres, per poder gestionar “els nostres impostos”.

La resposta que podem esperar de l'Estat és la mateixa que ens ha donat fins ara. “És fàcilment imaginable”, ha afirmat. “El camí que recorrem té incerteses, però és molt millor que les certeses que ens ofereix l'Estat”, ha assegurat.

La consulta


Junqueras, en la seva segona intervenció, ha parlat de la consulta assegurant que “tenim una legítima esperança de canviar les coses i volem votar”. A més, ha fet una crida a totes les persones que van contribuir a “construir” el país fa 40 anys als barris, pobles i ciutats, a “fer aquest salt endavant”.

A més, ha considerat que el procés sobiranista és un recorregut col·lectiu, “amb lideratges compartits” i ha instat a les formacions que no defensen la independència: “Si tenen una alternativa a la independència demostrin la mateixa capacitat de convocatòria que la Via Catalana”.

En aquest sentit, Mas s'ha mostrat d'acord amb els “lideratges compartits” i amb la mobilització de la ciutadania perquè “cadascú té el seu paper” i “no podem anar tots a La Moncloa”. “Les decisions grans que hem de prendre en els propers tres mesos han de ser decisions de compartir i de sumar”.

“Ens estimem Espanya”

Junqueras ha acabat el seu discurs repetint pràcticament igual la frase que ahir va pronunciar Mas: “Ens estimem la llengua i la cultura espanyola, ens estimem Espanya, però no confiem amb l'Estat espanyol”. I ha acabat assegurant que “farem tot el possible” perquè els ciutadans puguin votar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.