Política

opinió

Octubre, mes de revolucions

Tradicionalment, l'octubre és un mes en què surt el malestar al carrer

Històricament el mes d'octubre ha estat un mes de revolucions. Entre d'altres és el mes en què comencen els cursos escolar, judicial, polític... Ha acabat l'estiu encara que faci calor. Pel que fa al curs escolar, només cal veure la manifestació sense precedents a les Balears per protestar contra les retallades i la pèrdua de pes del català en l'educació. D'altra banda, la policia està amatent a Barcelona per controlar possibles aldarulls el pròxim d'12 d'octubre, etc.

Tradicionalment l'octubre és un mes en què surt el malestar al carrer. Ho veurem aquest dissabte a Madrid quan les plataformes dels indignats protestin contra la situació econòmica i política. Sobretot, després que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, hagi portat el pressupost al Congrés. Diuen que en el decurs del 2014, com a molt s'hauran creat vint mil llocs de treball. Un minibrot verd davant de sis milions d'aturats, dels quals els més afortunats han de treballar d'amagat i en els incerts mons de l'economia submergida.

Políticament, l'octubre català serà un mes en què continuarà el procés sobiranista. A final de mes s'hauria d'haver enllestit la llei de consultes que permetrà complir la paraula d'Artur Mas d'assenyalar data i pregunta de la consulta abans de final d'any. Heus aquí quan pot haver-hi moviments que avui estan a l'aire i que el temps resoldrà.

Què farà ERC quan hagi d'entrar al govern? Quines conselleries li oferiran? Oriol Junqueras serà vicepresident de l'executiu? Unió haurà de cedir a ERC les seves conselleries?

Tot plegat un gran maldecap estratègic que pot provocar una trencadissa entre Convergència i Unió. Ara mateix i en veu baixa, CiU i ERC s'autoaconsellen deixar el govern català tal com està. Malgrat que sigui difícil d'entendre que el soci parlamentari de CiU en el procés sobiranista es miri des de fora el desgast governamental.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.