Política

Ortega anirà al Quebec i Suïssa per estudiar el vot electrònic

La vicepresidenta i tècnics de l'àrea de processos electorals analitzaran el model 2.0 d'aquests territoris per importar-lo per a la consulta

Les visites es faran al novembre, coincidint amb convocatòries electorals

El 2012 Ortega va viatjar al Quebec per conèixer el model electoral

El govern català està posant fil a l'agulla en la possibilitat que es pugui votar per internet en la consulta sobiranista del 2014, i el mes de novembre la vicepresidenta, Joana Ortega, ja anirà al Quebec i Suïssa per estudiar in situ diversos models de vot electrònic i poder-los importar a Catalunya.

Tal com va avançar ahir aquest diari, el Departament de Governació treballa intensament en el sistema de votació que es podria aplicar en el referèndum. Les novetats més importants és que s'habilitaria tot un cap de setmana per poder votar presencialment als col·legis i que durant una setmana també es podrien emetre sufragis per internet. Aquesta fórmula facilitaria la participació dels catalans a l'estranger, que s'estalviarien haver d'anar a les ambaixades espanyoles per certificar el vot per correu.

Però l'aplicació d'un sistema 2.0, que comporti totes les garanties de seguretat, és complex d'executar, i els tècnics de la Generalitat estan analitzant diversos exemples de territoris europeus i nord-americans que hi tenen molta experiència. És per aquest motiu que Ortega i dos representants de l'àrea de processos electorals i consultes populars es desplaçaran a la ciutat de Quebec i a Suïssa.

El primer viatge serà el 3 de novembre al Quebec, on un miler de poblacions escolliran les seves autoritats locals, inclosa Mont-real. Al Canadà la votació electrònica està bastant estesa en l'àmbit municipal en zones com ara Ontario i Nova Escòcia.

Les relacions entre els governs del Quebec i la Generalitat són molt fluïdes, i el novembre de l'any 2009 una delegació quebequesa va venir a Catalunya per conèixer de primera mà l'organització electoral. El 2012 va ser la vicepresidenta Ortega qui va desplaçar-se fins al Quebec per analitzar els processos electorals i de consultes i es va reunir amb
la ministra d'Immigració
i Comunitats Culturals, Kathleen Weil, i amb membres de la direcció general d'Eleccions. També va participar en unes ponències sobre sector públic i participació.

Referèndums suïssos

Suïssa és un dels països que més utilitzen les noves tecnologies en els sufragis. El cantó de Ginebra va ser pioner en les votacions 2.0, que van començar l'any 2001, primer limitades als referèndums i després, a les eleccions.

Precisament el país helvètic té molta tradició de celebrar consultes sobre qualsevol qüestió que pugui afectar la ciutadania, com ara el servei militar, els salaris dels directius i la construcció de minarets a les mesquites.

La vicepresidenta té previst ser a Suïssa el
cap de setmana del 23-24 de novembre, en què s'ha convocat el novè referèndum d'aquest 2013. En aquest cas, els electors hauran de decidir sobre
la pujada d'impostos a
les autopistes.

03.11.13
La vicepresidenta Ortega viatja fins a la ciutat de Quebec, on se celebren eleccions municipals.
24.11.13
Suïssa celebra
un referèndum sobre les taxes a les autopistes, i Ortega i el seu equip també ho viuran en directe.

Llums i ombres en un sistema complicat

Al marge de Suïssa i Quebec, França, Estònia, Noruega, Finlàndia, l'Argentina, els Estats Units, les Filipines, Austràlia i l'Índia també han provat amb èxit la votació electrònica en diverses convocatòries electorals. Estònia és un dels més avançats en aquest camp i la utilitza, com una opció més per als ciutadans, en totes les eleccions; l'any 2011, el 25% del cens ja va fer servir internet. A Noruega, aquesta opció també va irrompre amb força en les municipals del 2011 i ara el govern es planteja incorporar-la definitivament a partir del 2017. Però a l'altra banda de la balança també trobem casos com ara els d'Alemanya, Holanda i el Regne Unit en què se n'ha interromput o restringit l'ús pel temor de problemes de seguretat i transparència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.