Política

“No pas sense nosaltres”

L'oposició lamenta que el govern prengui decisions sobre la consulta sense debat i al marge dels òrgans parlamentaris

Els partits, però, no veuen amb mals ulls el sistema electrònic i el termini de dos dies per votar

Acord en el fons però no pas en la forma. Els grups parlamentaris a l'oposició que no rebutgen la consulta són totalment contraris que el govern de CiU i ERC estiguin prenent decisions sobre com fer efectiva la votació sobre el futur de Catalunya al marge dels òrgans que s'han creat al Parlament. La Comissió del Dret a Decidir i les ponències que han de redactar la nova llei electoral i la llei de consultes són els espais on –entenen els grups de l'oposició– s'haurien de debatre les eines amb què es materialitzarà la consulta. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, s'hi va referir per validar el sistema electrònic perquè permetrà, argumenta, que els catalans que viuen a l'estranger puguin fer efectiu el seu vot, contràriament al que va succeir en les anteriors eleccions catalanes, quan 100.000 ciutadans es van quedar sense votar.

Tot i la sorpresa d'alguns grups en conèixer la notícia que ahir publicava aquest diari sobre les fórmules per poder fer efectiva la votació –del vot electrònic al presencial a les urnes durant tot un cap de setmana–, els diputats del PSC, ICV i la CUP van reiterar les seves suspicàcies per com el govern d'Artur Mas i els seus socis d'ERC estan encarrilant un procés que, sense el conjunt dels partits que hi donen suport, podria acabar esguerrat. “Correm el risc que al final això sembli una consulta ciutadana patrocinada per la Generalitat”, apuntava el diputat del PSC i membre de la Comissió del Dret a Decidir, Ferran Pedret. Les fórmules que es planteja l'executiu van en la línia, explica el diputat Jaume Bosch, del qual ja s'està estudiant en la ponència conjunta que elabora la llei electoral, tant pel que fa a l'exploració de l'opció electrònica com pel que fa a estirar el període per votar –tot i que en la ponència, puntualitza, del que s'ha parlat no és tant de dividir les eleccions en dos dies com d'allargar la jornada electoral. La preocupació, doncs, no és pel contingut sinó per les formes. “D'acord que el govern estudiï com fer la consulta, però suposo que ho plantejaran al Parlament, que és qui ha de decidir-ho”, avisa Bosch. La CUP s'afegeix a l'advertència. “Totes les mesures ens semblen correctes, però haurien de quedar regulades en la llei electoral”, afegeix el portaveu Quim Arrufat. Però al govern, es lamenta, “treballen a cop de titular i sense parlar amb ningú”.

Pel portaveu adjunt del PP, Santi Rodríguez, parlar ara de mecanismes per la consulta és “molt prematur”. “Si encara no saben ni com ni quan la faran! El problema és que ells voldrien ja donar-nos els resultats i tot.” Carina Mejías, de Ciutadans, a més de recordar que encara no és segur que la consulta es faci, adverteix que “no hi ha cap mecanisme que garanteixi la confidencialitat” del vot electrònic, una fórmula que ha estat descartada, apunta, a Alemanya o Holanda.

2.100
urnes
haurà de comprar la Generalitat per poder fer efectiva la consulta. Actualment, l'administració catalana en té 300.
2
dies
podria durar la votació presencial a les seus electorals.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.