Política

Duran marca territori a CiU i inicia el diàleg amb el PSC

El secretari general de CiU admet que la seva relació amb Artur Mas és millorable, però descarta una ruptura de la federació, per ara

Al migdia, va dinar amb el líder dels socialistes, Pere Navarro

Jornada intensa per al secretari general de CiU. Josep Antoni Duran i Lleida va començar el dia parlant obertament de les seves “millorables” relacions amb Artur Mas i marcant territori a la federació, i el va culminar amb un dinar amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, amb el qual sembla compartir alguna cosa més que unes estovalles. Al matí, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el líder d'Unió va insistir en la defensa d'una tercera via, en la qual –va revelar– també creuen altres membres de la permanent del seu partit, com ara Joana Ortega, Ramon Espadaler o Josep Maria Pelegrí. Duran va assegurar que la seva proposta confederal no traeix el programa electoral de CiU, “sinó que hi encaixa perfectament”. Per aquest motiu, va descartar una ruptura entre els dos socis. Almenys, per ara. “La federació pot trencar-se? No és el meu desig, ni provocaré que es trenqui, però si algú provoca, també sé donar resposta”, va etzibar.

En un altre ordre de coses, el secretari general de CiU va vaticinar que ERC no entrarà al govern de la Generalitat per la voluntat dels republicans de continuar recaptant vots amb vista a les eleccions europees i pel que va definir com “un cert pànic de governar”. En tot cas, va admetre que el partit liderat per Oriol Junqueras és l'únic disposat a aprovar el pressupost, tot i que això pugui comportar alguna contrapartida, com ara la celebració de la consulta el 2014, que va atribuir directament a la voluntat dels republicans.

Al migdia, Duran va dinar amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, al restaurant Set Portes. A la cita també van assistir el socialista Miquel Iceta i l'expresident del Parlament i artífex del manifest unitari a favor del dret a decidir, Joan Rigol. Al final de l'àpat, Navarro va justificar la trobada en la necessitat d'obrir el diàleg a totes les forces polítiques, tal com va fer amb el PP. Segons fonts socialistes, els dos dirigents van intercanviar mostres de “preocupació” i “inquietud” per la situació actual. Des d'Unió van treure importància al dinar, que situen en el marc de la tanda de contactes que Duran manté amb els líders polítics favorables al dret a decidir amb l'objectiu d'afavorir la unitat.

“Els professors guanyen poc; no en tindria prou”

Duran i Lleida va optar per un to irònic quan en l'entrevista que li van fer al matí li van preguntar pel seu futur més enllà de la política. “De què viuria i de què menjaria? Els pobres professors guanyen poc. No en tindria prou”, va manifestar, abans de revelar que, si deixés la política, reprendria la seva carrera d'advocat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.