Política

L'exvicepresident del TC Rubio Llorente veu “lícita” la celebració de la consulta

El també expresident del Consell d'Estat remarca que primer caldria reformar la llei de referèndums

“No seria impossible que l'Estat convoqués un referèndum a Catalunya”, assegura

L'expresident del Consell d'Estat (2004-12) i exvicepresident del Tribunal Constitucional (TC), Francisco Rubio Llorente, s'ha mostrat aquest dijous contrari a la independència de Catalunya però veu “lícita” la convocatòria d'un referèndum sempre que abans es reformi la Llei Orgànica que regula aquestes iniciatives.

“No seria impossible que l'Estat convoqués un referèndum a Catalunya prèvia una reforma de la Llei Orgànica dels referèndums”, ha expressat en les jornades 'Espanya plural, Catalunya plural' amb el catedràtic de Filosofia de la Universitat de Barcelona (UB) Manuel Cruz, i la presència de l'exsecretari general de l'OTAN Javier Solana; la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i representants de gairebé tots els partits catalans.

Segons Rubio-Llorente, la independència és un final lícit sempre que no es pretengui arribar a al marge de la Constitució, tot i que considera que ha d'intentar evitar-se perquè portarà “a una situació pitjor que l'actual i a una ruptura de la història de Catalunya amb la resta d'Espanya”.

També ha considerat convenient que la reforma de la llei de referèndums s'impulsi des del Parlament amb una proposició de llei, al concloure que la recent resolució sobre el 'dret a decidir' aprovada en la Cambra catalana “no només no compleix amb aquesta funció, sinó, més aviat, porta a fer impossible la reforma”.

En relació amb la pregunta de l'eventual referèndum, el també exvicepresident del Tribunal Constitucional (TC) ha qüestionat que hagi de ser única, al·legant que la claredat no es perd si es fan múltiples preguntes sempre que vagin encadenades.

Per a Rubio Llorente, el poble de Catalunya pot manifestar la seva voluntat i que aquesta sigui presa en consideració pel conjunt d'espanyols, “però no té dret a imposar-la”.

Així, ha defensat que la independència d'una part d'Espanya només pot avalar-la el poble espanyol “com a titular de la sobirania nacional”, tot i que ha recalcat que, si l'opció independentista guanya l'eventual referèndum de manera àmplia, deu obrir-se un diàleg Estat-Generalitat sobre l'obertura d'un procediment de reforma constitucional.

Ha assegurat que, abans de començar aquest diàleg, hauria d'aclarir-se i detallar-se com quedarien conceptes com el de nacionalitat, deute, pensions i altres capítols econòmics i socials.

Plebiscitàries, el “súmmum de la radicalitat”

També ha advertit que el fracàs del diàleg per reformar la Carta Magna generaria una profunda frustració, i ha considerat que seria millor no convocar el referèndum, tot i que no celebrar-ho derivaria en altres alternatives com unes eleccions plebiscitàries, “que són el súmmum de la radicalitat”.

Rubio Llorente ha censurat, a més, que el sentiment independentista intenti crear “la imatge falsa que sol aquests sentiments són presents en l'opinió pública catalana”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.