Política

política

Olot es converteix avui en feu de l'independentisme

L'ANC celebra una festa al centre de la ciutat amb la participació dels vint-i-un municipis de la Garrotxa

La presentació i el primer toc de la campana ‘Llibertat' és l'acte central de la diada

“No cal fer res d'extraordinari. L'extraordinari és fer-ho junts” és el lema de la festa independentista Quatre barres i una estrella d'avui a Olot. I l'objectiu s'ha aconseguit a bastament. Els números canten: més de 600 persones implicades en l'organització, els 21 municipis de la Garrotxa implicats –ajuntaments i diverses entitats–, més de 80 actes repartits en 28 emplaçaments del centre de la capital garrotxina... Tot és a punt, doncs, perquè el Quatre barres i una estrella sigui una cita històrica. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha fet una crida a tothom perquè ompli els carrers de samarretes grogues, les de la Diada, o d'altres de reivindicatives, i d'estelades i senyeres, i participi en l'àmplia oferta d'actes i d'activitats. Apel·la a viure la festa amb una actitud tranquil·la i cívica.

El simbolisme és un element essencial de la festa d'avui. Així doncs, els actes comencen amb una cercavila a les 17.14 hores –hi participaran bona part de la faràndula dels pobles garrotxins i dels barris d'Olot–; Òmnium desplega una estelada gegant i, juntament amb l'ANC, fa l'encesa d'una altra estelada formada per espelmes, etc. El més simbòlic i emotiu, però, és la presentació i el primer toc de la campana Llibertat, que l'ANC de la Garrotxa ha fet fondre expressament amb aportacions econòmiques de tothom qui ha volgut perquè soni a tots els pobles garrotxins fins al dia de la consulta i de la independència.

L'acte central es du a terme a la plaça Major. La campana hi arribarà en el marc d'un espectacle de carrer creat pel Pim Pam Pum Foc d'Olot, amb l'estètica contundent i simbolista pròpia d'aquest grup. Serà una barreja intensa de llum, so, foc i artefactes diversos amb al·lusions a la llibertat en forma de trencament de cadenes. L'embolcall del primer toc va a càrrec, d'una banda, de l'actriu Montserrat Carulla, que recitarà el poema La campana de Sant Honorat de Sagarra, i de l'altra, de més de 200 cantaires de les corals de la comarca i dels alumnes de l'Escola Municipal de Música Xavier Montsalvatge d'Olot, dirigits per Joan Asín, que interpretaran el Cant de la senyera i Els segadors. El melic d'aquest acte és el primer toc de la Llibertat, que serà respost pels campanars de les esglésies de la ciutat. El músic Xavier Pallàs ha compost un toc inspirat en el de sometent i els ritmes tradicionals catalans del contrapàs, la sardana, la jota i, finalment, Els segadors.

A la tarda, cada municipi ofereix activitats al seu espai del centre i hi ha la possibilitat de fer quatre tastets i una beguda (5 euros) del total de 23 propostes gastronòmiques amb productes de la terra i reivindicatives, com ara la trencada del mapa de l'Estat espanyol de xocolata. Entre avui i demà, també se celebra la fira de productes cent per cent catalans, amb descomptes per als que acreditin que són d'una entitat que fa país.

Durant tota la setmana, alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot han fet un mural gegant a la Pia Almoina al·lusiu a la independència, que ha estat dirigit per Quim Domene. La Greda convida tothom qui vulgui a fer-ne un altre al sector del Macarnau.

LA FRASE

No anem contra ningú amb el ‘Quatre barres i una estrella', defensem el dret a ser lliures com a país
Toia Codina
presidenta anc a la garrotxa

LA XIFRA

600
persones
han participat en l'organització de la festa independentista de la capital garrotxina.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.