Política

BARDO FASSBENDER

CATEDRÀTIC DE DRET INTERNACIONAL A LA UNIVERSITAT SAINT GALLEN (SUÏSSA)

“Alemanya és més neutral, però depèn del que faci França”

“Els independentistes catalans no seran capaços de forçar cap presa de posició de la UE”

“El valor d'una consulta depèn de la participació, dels vots a favor i del que diguin els observadors”

No hi ha cap regla específica sobre el cas de la secessió d'un país que abans ja pertanyia a la UE

Bardo Fassbender, catedràtic de dret institucional de la Universitat de Sankt Gallen (Suïssa) i opinador habitual en els mitjans de comunicació alemanys, s'expressa amb calma però amb fluïdesa sobre el cas català. Mesurant cadascuna de les seves paraules. Sense excessos. Radicalment jurídic.

Creu que les lleis internacionals permetrien a Catalunya celebrar un referèndum?
Les lleis internacionals no proveeixen cap norma que es refereixi a un cas domèstic com el de Catalunya. Internacionalment trobareu, bàsicament, silenci. L'ONU reconeix el dret a l'autodeterminació a qualsevol poble. Però el problema és discernir qui pot ser subjecte polític i qui no d'aquest dret.
Els portaveus de la UE i de l'ONU responen a la qüestió catalana dient que és un conflicte intern d'Espanya i que no tenen res a dir. Continuarà així?
La UE haurà de trobar, tard o d'hora, una posició comuna sobre el conflicte. El debat haurà d'anar avançant. Però segurament organitzacions internacionals com ara les Nacions Unides o d'altres esperaran a veure què resol la UE abans de definir-se.
Què haurien de fer els independentistes catalans per forçar un pronunciament de la UE?
No seran capaços de forçar cap presa de posició. Ni tan sols un estat membre ho pot forçar per si mateix. La UE és massa forta i inaccessible. Només es podria intentar guanyar suports, a poc a poc, país a país. Entenc que Catalunya ja està fent aquesta tasca. Per exemple, a través dels diputats del Parlament Europeu. Tracten de promoure més coneixement entre els seus col·legues a Brussel·les i Estrasburg. Cal influir sobre els partits polítics. Aquesta és l'única manera que veig d'anar guanyant més suport a la vostra causa. El conflicte és legal, però també polític.
I una gran manifestació o una cadena humana?
Per descomptat, alguns esdeveniments poden forçar algú a fer alguna cosa. Si passessin certes coses, s'obligaria les autoritats europees a reaccionar.
Si Catalunya digués “sí” en una consulta no pactada amb l'Estat, què faria la UE?
Depèn de les circumstàncies i del context. El referèndum juga un rol importantíssim en aquest procés. Dependrà de quanta participació hi hagi i de quants vots a favor del sí sumin, però també del que diguin els observadors internacionals i de quines ONG siguin les que supervisin la consulta. La consulta s'ha de basar en els estàndards d'eleccions lliures. Si alguna d'aquestes qüestions falla, la UE tindrà dubtes. A més, des d'una perspectiva legal, hi ha la possibilitat que Espanya veti qualsevol moviment de la UE sobre el tema de Catalunya.
Podria quedar Catalunya fora de la UE un cop fos independent?
No hi ha cap regla específica sobre el cas de la secessió d'un país que abans ja pertanyia a la UE. A vegades es menciona el cas de la independència d'Algèria i la sortida de la Comunitat Econòmica Europea l'any 1962. Però és un cas molt diferent. Algèria estava en un context colonial malgrat que França no la considerés colònia, sinó part del territori. El problema que pot tenir Catalunya és que per ingressar a la UE necessita unanimitat: l'aprovació de tots els estats membres i, per tant, d'Espanya. És una pregunta oberta al debat si un sol país, que estigui involucrat en la qüestió com ho està Espanya en el cas català, té dret a dir “sí” o “no” a un futur membre.
Quina importància té ser reconegut pels països amb poder?
És important saber quina seria la posició dels països grans de la UE, dels Estats Units, de la Xina i de Rússia, i dels membres del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Si un dels cinc països amb dret de vet no accepta Catalunya no podrà entrar ni en les Nacions Unides. Tot i això, penso que el que digui la UE marcarà el camí als altres.
Quina creu que podria ser la posició d'Alemanya?
Això és pura especulació. Alemanya està menys interessada en el cas català que altres països europeus perquè no la confronta amb problemes interns de moviments independentistes. França en té, Itàlia en té, Bèlgica en té..., però Alemanya, no. Potser això farà que sigui una mica més neutral. Però Alemanya sempre considera fortament l'opinió de França, l'altre poder fort de la UE. Si el govern francès es mostra contrari a la independència, Alemanya adoptarà una política de wait and see [‘esperar i veure'].
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.