Política

La CRÒNICA

La independència social d'ERC

En el debat de política general, la primera part de la intervenció del president d'ERC, Oriol Junqueras, va sorprendre més d'un. Durant trenta minuts no va parlar ni de consulta ni del 2014 ni d'eleccions plebiscitàries. Es va limitar a retratar la situació social i econòmica de Catalunya, de l'Estat i d'Europa. Un discurs acadèmic i amb un clar vessant pedagògic. En el segon torn de paraula sí que va optar per aprofundir en el camp més nacional i èpic per ressaltar que la independència ajudarà a resoldre l'ofec que es pateix per part d'Espanya.

Pocs minuts després de baixar del faristol, Junqueras i alguns dels seus assessors explicaven, en una conversa distesa al bar del Parlament, que ERC no sempre necessita escampar als quatre vents les seves tesis sobiranistes, perquè són de sobres conegudes. “No cal que cridem independència des del minut zero”, comentava Junqueras. Per això el líder d'ERC es va concentrar a fer una radiografia social de les mancances que té Catalunya perquè la societat sabés com s'ha arribat fins a aquest escenari.

Precisament aquest caire més social és el que intenta cultivar Junqueras en moltes de les visites que realitza a entitats del país. L'última va ser dimecres a la seu central de la Creu Roja, a Barcelona, on es va reunir amb els màxims dirigents de l'associació per escoltar les seves problemàtiques.

Una de les qüestions que es va posar sobre la taula és el programa d'ajuda alimentària a la UE que s'està a punt d'esgotar. Si aquest pla del Parlament Europeu no tingués continuïtat, la Creu Roja podria deixar de repartir divuit milions de quilos d'aliments. Una situació preocupant que Junqueras coneix de primera mà per la seva faceta d'eurodiputat i que es va comprometre a traslladar als seus companys. Una promesa que ara haurà de complir.

Després de la reunió protocol·lària, va tocar visitar la sala de treball on els operadors de la Creu Roja atenen les persones necessitades. Moment en què el president de l'organisme, Josep Marquès, i el seu equip van ensenyar a Junqueras un dels programes dels quals se senten més orgullosos: un dispositiu GPS que permet controlar les persones amb les capacitats cognitives deteriorades i que fa poc va salvar la vida a un home que s'havia perdut a Calella. Un cop acabada l'explicació Marquès va recordar al convidat que estan al servei del país per al que necessitin. “Esperem que n'hi hagi prou amb què pugueu votar”, li va respondre.

Abans de marxar Junqueras va voler fer pública una dada que “demostra” que l'Estat espanyol colla les associacions catalanes. Que no només hi ha dèficit fiscal, sinó també social. “La gent ho ha de saber”, va repetir diversos cops. L'exemple és el següent: dels 38 milions que el govern de Rajoy va concedir a la Creu Roja el 2012, només 4,2 van anar destinats a Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.