Política

Cameron designa un ministre més dur per frenar Salmond

Alistair Carmichael substitueix Michael Moore al capdavant del ministeri per a Escòcia

El nou responsable és un home més combatiu

El govern britànic creu que el procés sobiranista està en una “nova fase”

El govern de Londres ha decidit canviar el pas i pitjar a fons l'accelerador en la seva estratègia per combatre l'independentisme escocès. Així, el fins ara ministre d'Afers Escocesos, el liberaldemòcrata Michael Moore, va ser substituït ahir de manera fulminant per Alistair Carmichael, un altre liberaldemòcrata considerat de perfil més dur que Moore.

Londres vol algú disposat a entrar en el cos a cos permanent amb el primer ministre escocès, Alex Salmond, en el que considera una “nova fase”, sens dubte la decisiva, quan ja falten menys de dotze mesos per a la consulta, del procés sobiranista que viu Escòcia.

La destitució de Moore, que va agafar per sorpresa molts analistes britànics, va tenir lloc aprofitant una parcial remodelació de càrrecs de perfil baix i mitjà de l'executiu, que el primer ministre britànic, David Cameron, està duent a terme des d'ahir.

Moore és la víctima més important de la sacsejada ministerial, darrere de la qual hi ha, nominalment, el viceprimer ministre i líder liberaldemòcrata Nick Clegg, però ha tingut, en tot moment, el vistiplau de Cameron.

En la carta adreçada a Moore d'agraïment pels tres anys de serveis prestats al capdavant del departament, i que ahir va fer pública Nick Clegg, aquest deixa entreveure, inequívocament, els motius del recanvi: “Com ja vaig comentar quan vam parlar divendres, crec que ara hem de recórrer a un altre tipus d'experiència diferent en l'any que queda fins al referèndum a Escòcia, i així com fins ara, i en els darrers tres anys, ens hem beneficiat de les teves formidables habilitats, ara hem d'aprofitar l'experiència d'altres de les nostres files durant aquest període que queda fins a la consulta.”

Collar Salmond

Ras i curt, Clegg deia a Moore que les seves virtuts negociadores i les seves bones maneres en el procés que va conduir a la signatura de l'acord d'Edimburg fa quasi un any entre Alex Salmond i David Cameron, i l'aprovació de la nova llei escocesa, ja no valen. Londres, doncs, vol collar molt més Salmond situant al davant del departament d'Afers Escocesos un home d'un perfil molt més mediàtic, i de maneres molt més punxegudes, amb gran sentit de l'humor i amb fama de fer la seva sempre.

A partir d'ara, i atesa la renúncia de Cameron d'enfrontar-se directament a Salmond en cap debat televisiu, Alistair Carmichael serà l'home del no a la independència que doni la cara pel govern britànic. Es preveu que prengui part en una sèrie de debats televisius que s'han de fer properament entre representants de la campanya del sí i la del no.

La nova entrada al gabinet de Carmichael s'ha de llegir també en clau interna de Westminster, no només quant al seu impacte en el referèndum escocès. Mesos després de la consulta, el maig del 2015, i si el resultat és favorable als unionistes, els liberaldemòcrates es jugaran bona part de les seves possibilitats de fer una vegada més d'àrbitres a Downing Street en les circumscripcions d'Escòcia, on ara disposen d'onze diputats per només un dels tories.

Una carta per a Clegg

Un home combatiu i de tarannà popular com Carmichael pot aplanar el camí perquè els liberaldemòcrates tornin a gaudir d'uns bons resultats al nord de la frontera, una cosa imprescindible perquè entrin una altra vegada al govern, ja sigui amb els tories o els laboristes com a socis.

Defensor dels escocesos

Fins ahir mateix, Alistair Carmichael era el número dos de l'aparell disciplinari del grup parlamentari de la coalició tory-liberaldemòcrata que governa el Regne Unit. Amb 48 anys, i parlamentari des del 2001 per la circumscripció de les illes Òrcades i Shetland, al nord d'Escòcia, que tenen només 32.000 electors i escaig, Carmichael s'ha distingit per una constant lluita pels drets dels ciutadans que viuen a les àrees més remotes del país. Fins i tot s'ha enfrontat al mateix govern del qual ara forma part fent campanya contra les retallades que, des de Londres, amenaçaven de fer desaparèixer alguns dels serveis de guardacostes essencials per als illencs. Dur, de cap fred i amb gran sentit de l'humor, Alistair Carmichael es va formar en l'estudi de lleis a la Universitat d'Aberdeen, on va exercir com a mànager d'hotel abans d'incorporar-se de ple a les tasques polítiques. És militant dels liberaldemòcrates escocesos des dels catorze anys. És ara, quan els unionistes no volen cedir ni un pam de terreny, que l'experiència i la fama de Carmichael s'han de fer valer. Els independentistes tenen a l'altra banda un oponent molt més fort que Moore. Carmichael jugarà la carta unionista amb credencials ben guanyades de defensor a ultrança dels escocesos. Un rival, doncs, prou difícil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.