Política

“No s'ataca el català ni a l'ensenyament ni a cap altre àmbit”

El president espanyol assegura que no es “perjudica” la presència de la llengua catalana a les aules

Afirma que “la gent té dret a escoltar altres veritats diferents a les oficials” a Catalunya

Considera “injust” que es digui que les inversions dels pressupostos de l'Estat “maltracten” el Principat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimarts des del Senat que el govern espanyol “no ataca el català ni a l'ensenyament ni a cap altre àmbit”, així com “tampoc perjudica la seva presència a les aules o fora d'elles ni s'imposa cap cotilla lingüística”. Segons Rajoy, dir que s'ataca al català és “una profunda injustícia” i “separar i dividir als catalans entre sí i amb la resta és un mal assumpte”. “Aquesta és la veritat: la dic aquí en seu parlamentària perquè la gent té dret a escoltar altres veritats diferents a les oficials”, ha sentenciat.

Rajoy ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta del portaveu de CiU al Senat, Josep Lluís Cleries, que ha qualificat de paraules “buides” les apel·lacions al diàleg i a la lleialtat institucional del president espanyol, i li ha recordat que els seus missatges arriben acompanyats de lleis com la LOMQE, que volen deixar el català com a “residual” quan la immersió ha estat bàsica per la convivència a Catalunya.

Per altra banda, Rajoy també considera “injust” que es digui que les inversions dels pressupostos generals de l'Estat per al 2014 “maltracten” Catalunya, i ha demanat que els valorin els comptes per a l'any vinent “sense miopia” i tenint en compte que hi ha inversions que beneficien el conjunt de l'Estat. Rajoy, que ha censurat que CiU critiqui els seus comptes quan “n'hi ha que ni tan sols presenten pressupostos, que és una irresponsabilitat de primer ordre”, i ha lamentat que es “confongui” els ciutadans mitjançant “perjudicis i greuges”.

Rajoy ha fet aquestes manifestacions després que Cleries acuses el govern espanyol de “donar l'esquena” a Catalunya amb uns pressupostos generals de l'Estat que segons ha assegurat contradiuen les apel·lacions al diàleg i a la lleialtat institucional per part de La Moncloa.

El portaveu de CiU ha recordat que les inversions de l'Estat a Catalunya que consten als comptes del 2014 són les més baixes dels últims 16 anys i representen una rebaixa del 25% quan la mitjana espanyola se situa al 8%. La inversió per càpita a l'Estat és de 207 euros, mentre que a Catalunya són 125.

A més, segons Cleries, les apel·lacions al diàleg que arriben des de Madrid venen acompanyades de lleis com la LOMQE, que volen deixar el català com a “residual” quan la immersió ha estat bàsica per la convivència a Catalunya.

Per aquest motiu, Cleries ha demanat a Rajoy que tingui “voluntat política” i “deixi decidir” als catalans. “Amb aquests pressupostos, amb la Llei Wert, vostès no sumen, restes i divideixen, i els que fracturen són vostès amb les seves actuacions”, ha dit Cleries.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.