Política

CiU insta Camacho a pensar si ha de seguir sent la “delegada del govern” després de la “humiliació” del PP

El PSC creu que el rebuig de Rajoy demostra que el seu immobilisme és un perill per a Espanya i per a Catalunya

ERC creu que la negativa popular demostra “que la tercera via no existeix”

El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha instat la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, a reflexionar sobre si ha de seguir sent la “delegada del govern espanyol” a Catalunya després de la “humiliació” que ha patit per part del seu propi partit a Espanya. “Ara veurem el PPC on té el punt de dignitat”, ha indicat Turull en roda de premsa, on ha demanat que decideixi si vol estar al servei dels catalans a qui va prometre un nou finançament o del govern espanyol i del seu “ofec”. Per la seva part, el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha constatat que el rebuig de Rajoy demostra que el seu immobilisme és un “perill” per a Espanya i per a Catalunya.

Turull ha instat la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, a reflexionar després de ser humiliada per part del seu partit. “Quan les diferents manifestacions de gent tan diferent del PP diuen el que diuen i li vénen a dir calla't i aparta't, em sembla que això és un gest d'humiliació”, ha apuntat Turull, que no ha volgut concretar què ha de fer Sánchez-Camacho al marge de dir que haurà de decidir si ha de continuar fent de “delegada del govern a Catalunya” o es posa al servei dels catalans a qui va prometre un nou model de finançament. “Ara veurem el PPC on té el punt de dignitat, ella ara haurà de prendre una decisió”, s'ha limitat a dir.

Turull ha lamentat que l'Estat hagi passat “de la lògica de Catalunya és Espanya a la lògica de Catalunya és d'Espanya'”. “El que ens estan dient és: ciutadans, que obeeixin, que paguin, que treballin i que callin. Resignació com a bandera i humiliació com a camí, i aquesta humiliació l'executen de cara als seus representants aquí”, ha argumentat.

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha insistit a valorar “positivament l'intent d'Alícia Sánchez-Camacho” d'impulsar una reforma del finançament. Tot i reiterar que als socialistes els sembla un model “clarament insuficient i pobre”, Lucena no s'ha volgut estalviar la lloança al PPC. Amb tot, el socialista ha considerat que “el cop de porta “ del PP a Sánchez-Camacho “demostra que l'immobilisme de Rajoy és un gravíssim perill per a Espanya i per a Catalunya”. En aquest sentit, ha explicat que el “moviment” del PPC obre la porta a què “amb el temps i insistint, Rajoy pugui plegar-se a l'evidència” i acceptar una “tercera via de reforma constitucional”.

ERC constata que la tercera via “no existeix”

“Han demostrat que la tercera via no existeix”, ha opinat la portaveu parlamentària d'ERC, Marta Rovira, al voltant de la negativa de la cúpula del PP al projecte de nou sistema de finançament proposat per la presidenta dels populars catalans. “Totes aquestes expectatives han quedat absolutament enterrades”, ha afegit. Rovira ha recordat que el 'no' a Sánchez-Camacho no és nou ni al PP ni al PSOE. Abans, el PSC havia rebut negatives a la convocatòria d'una consulta a Catalunya per part del PSOE i a la reforma de la Constitució en sentit federal per part del PP. L'últim exemple és el “cop de porta” a la “veritable delegada del govern espanyol a Catalunya”.

Pel que fa a ICV-EUiA, el seu portaveu adjunt al Parlament, Joan Mena, ha instat el govern espanyol a què faci una reflexió sobre la seva actitud perquè “no pot ser que tothom estigui equivocat menys ells”. Mena ha lamentat que Mariano Rajoy i el seu executiu siguin intransigents fins i tot “amb els seus, amb el PPC, amb Alicia Sánchez-Camacho”.

El dirigent de la coalició ecosocialista veu una part positiva en aquest episodi. I aquesta és, segons Mena, que fins i tot el PPC ha arribat a la conclusió de que no es pot mantenir l'status quo actual, sinó que cal una modificació de la situació i de les relacions entre Catalunya i l'Estat espanyol.

C's creu que la popular pateix la síndrome d'Estocolm

Per a C's, Sánchez-Camacho i el PPC han comés “una profunda i perillosa frivolitat política”, presentant una proposta de finançament singular per a Catalunya. “Són presoners del separatisme i pateixen la síndrome d'Estocolm”, ha sentenciat el portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, fent èmfasi en la singularitat que reclamen els populars catalans per al Principat. Per això, Cañas entén que la resta del PP hagi tancat la porta al projecte del PPC, que bàsicament reclama el principi d'ordinalitat i la solidaritat finalista en el nou model de finançament –dues qüestions que C's inclou al seu propi projecte de nou finançament per a Catalunya.

“No sé si les reunions de sofà amb Pere Navarro han provocat que el PPC s'hagi contagiat del síndrome del PSC de demanar coses diferents en cada lloc i no coordinar-se amb la resta del partit”, ha opinat. El portaveu de C's ha insistit que en el seu partit no es creu en “privilegis” entre ciutadans d'un i altre territori i sí en canvi en el concepte de solidaritat.

Per la seva part, el diputat de la CUP Quim Arrufat s'ha mostrat irònic en “donar les gràcies” a Alícia Sánchez-Camacho perquè “el no del PP” a la seva proposta de finançament “abreuja el camí a Madrid, enterra la tercera via quasi abans de néixer, i enterra la figura de la presidenta del PPC com a defensora de res que representi els catalans”. “Què anem a fer a Madrid després d'aquesta negativa fins i tot? El viatge al Congrés ha de ser ràpid perquè no se'n pot esperar res de Madrid”, ha conclòs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.