Política

Montoro acusa Camacho de fer el joc a l'independentisme

El ministre ajorna el debat sobre el model de finançament fins al segon semestre del 2014

Critica el moment escollit per plantejar la proposta

La líder del PP català insisteix en el seu plantejament

“Un nou finançament autonòmic és un repartiment, i què repartirem si no hi ha creixement?” El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va donar allargues a la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, a la qual va demanar que s'esperés fins al segon semestre del 2014 per debatre qualsevol pla de reforma del model de finançament de les comunitats. I això, si hi ha creixement econòmic. “Ara no toca”, li va etzibar Montoro durant una trobada en què va transmetre a la dirigent catalana el seu malestar per una proposta que poc abans de la reunió havia qualificat “d'inoportuna” pel fet que es fa “en el pitjor dels escenaris”. En declaracions a la cadena SER, el ministre d'Hisenda va anar més enllà i va acusar Sánchez-Camacho de fer el joc a l'independentisme: “El que no s'ha de fer és singularitzar el finançament català amb un plantejament polític que és clarament independentista”, va advertir en un to que més tard rebaixaria al Senat, on va afirmar que el pla de la dirigent popular “no discrimina la resta de comunitats”. Malgrat aquest ruixat previ –i plovia sobre mullat–, la líder del PP a Catalunya va qualificar la reunió de “molt satisfactòria”.

Convertida en el centre de les crítiques dels mitjans conservadors i “sorpresa” pel rebuig que la seva proposta ha suscitat en el seu mateix partit, Alícia Sánchez-Camacho va dedicar bona part de la jornada d'ahir a defensar un pla que, segons va assegurar, “garanteix la igualtat de tots els espanyols”. “No crec que les coses puguin continuar així; poden modificar-se en el marc de la Constitució”, va declarar la dirigent, disposada a plantar cara en una discussió que “només ha començat”.

A la tarda, i amb l'objectiu de “reduir diferències”, Sánchez-Camacho i altres membres de la direcció del PP a Catalunya van reunir-se amb María Dolores de Cospedal, Carlos Floriano, Esteban González Pons i Javier Arenas, entre altres membres de la direcció estatal, que es van comprometre a donar suport a totes les campanyes impulsades des de Catalunya en contra de la independència.

Però ni aquesta trobada ni les explicacions prèvies van servir per reduir el degoteig de retrets sorgits des del seu mateix partit, que ahir van continuar. Primer, a través de la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que va tornar a subratllar que qualsevol reforma del finançament “ha d'anar més enllà del debat territorial”. I, després, en forma de negativa dels presidents d'Extremadura, Múrcia i les Illes a acceptar els plantejaments de Sánchez-Camacho. “Jo no puc compartir el principi d'ordinalitat, va assenyalar, per exemple, l'extremeny José Antonio Monago, que en canvi va insistir en el de solidaritat “defensat per la Constitució”, que va advertir que “no es pot trencar”.

LA FRASE

No es pot singularitzar el finançament català amb un plantejament independentista
Cristóbal Montoro
ministre d'hisenda

Balances abans de final d'any

El govern de l'Estat publicarà les balances fiscals abans de final d'any. A hores d'ara, l'executiu “les està analitzant tècnicament i d'acord amb els diversos escenaris possibles”, segons va anunciar ahir a la tarda al Senat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Els partits catalans, fins i tot el PP, feia temps que reclamaven la publicació d'unes dades que el govern espanyol només ha donat a conèixer en una ocasió. Va ser el 2008, sota el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero i amb dades corresponents al 2005. Les dades reflectien que ja aleshores Catalunya aportava 16.000 milions més dels que rebia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.