Política

Clam per evitar la manifestació feixista del 12-O

Partits d'extrema dreta convoquen una marxa pel barri de Sants

El PP i C's es concentraran a plaça de Catalunya

Aquest 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, pot ser un dels més convulsos des de final dels anys noranta a Barcelona. Després de l'atac neofeixista a la llibreria Blanquerna de Madrid durant l'última Diada, partits polítics catalanistes, organitzacions socials i Mossos d'Esquadra multiplicaran els seus esforços per evitar cap agressió de grups ultra. La Falange, Nudo Patriota Español, Alianza Nacional, Movimiento Católico Español i Democracia Nacional han convocat una manifestació amb el lema España en marcha del barri de Sants a Montjuïc, però la conselleria d'Interior encara no l'ha autoritzada. El PSC, ICV-EUiA, la CUP i la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona han demanat la prohibició de la convocatòria.

La mobilització popular va aconseguir que els grups nazis i feixistes deixessin de reunir-se a la plaça dels Països Catalans, i en els darrers anys l'acte d'exaltació espanyolista, generalment amb gran presència de símbols franquistes, es reduïa a Montjuïc. Aquest dissabte al matí, però, amb el lema España en marcha hi ha convocada a la plaça de Sants una manifestació. Una vintena d'entitats del barri –com ara Sants per la Independència, les associacions de veïns i col·lectius anarquistes– s'han reunir aquesta setmana amb el districte de Sants per demanar un major control contra la marxa i, a més, el permís per fer un esmorzar popular a les vuit del matí a la plaça de Sants sota el lema Aturem el feixisme, amb la idea d'impedir la presència dels ultres.

“Som Catalunya”

El 12 d'octubre estan convocades a Barcelona cinc concentracions polítiques de signe absolutament contrari. Més enllà de Sants, l'acte més destacat serà la convocatòria de la plataforma Som Catalunya, Somos España, a la plaça de Catalunya, amb la presència prevista del PP, Ciutadans i de la xenòfoba Plataforma per Catalunya. Aquesta concentració ja es va fer l'any passat.

A més, la Plataforma Antifeixista mostrarà la seva protesta a la plaça Universitat i la plataforma 12-O Res a Celebrar, impulsada per organitzacions pels drets dels pobles indígenes d'Amèrica Llatina i per l'esquerra independentista catalana, farà un acte al vespre a la plaça de Sant Jaume per rebutjar “qualsevol commemoració d'una hispanitat imperialista i genocida”.

El govern, preocupat

El mateix conseller de
la Presidència, Francesc Homs, va demanar ahir als barcelonins no caure en les provocacions dels que busquen “embolicar la troca” i va prometre que el govern farà un seguiment “molt estricte” de la seguretat durant tot el dia. La qüestió és aturar qualsevol enfrontament entre grups de manifestants i evitar agressions concretes, sobretot en els transports públics, amb atenció a la línia 1 del metro.

Just ahir un tribunal de Vilanova va condemnar a dos anys i mig de presó i a pagar una multa de 1.600 euros tres membres d'un grup neonazi vinculat al partit Alianza Nacional per incitar a l'odi i difondre ideologia nazi a internet.

Mas assisteix a la beatificació de màrtirs a Tarragona

El president de la Generalitat, Artur Mas, i la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, assistiran diumenge a l'acte de beatificació de 522 religiosos, alguns d'ells morts durant la Guerra Civil. L'acte, organitzat per la Conferència Episcopal Espanyola a Tarragona, ha aixecat dubtes entre organitzacions laiques o ICV-EUiA i la CUP. Homs va explicar que el govern acudirà a l'acte com fa a altres iniciatives que organitzen entitats catalanes de tot tipus. Uns 25.000 catòlics, de tot Catalunya i de la resta de l'Estat espanyol, arribaran a Tarragona per celebrar la que serà la beatificació més multitudinària de la història de l'Església catòlica. Es beatificaran “màrtirs de la Guerra Civil”, entre ells bisbes que van morir entre 1934 i 1939, durant la Segona República i la guerra contra Franco. Hi ha preocupació per la possible presència de grups espanyolistes a l'acte que es fa al Complex Educatiu de Tarragona. La Conferència Episcopal Espanyola assegura que no hi admetrà banderes il·legals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.