Política

L'Eurocambra exigeix “respecte” per l'autonomia fiscal i econòmica de les regions

Un informe del Parlament Europeu defensa la “solidesa d'un model fiscal federalista que delega la recaptació dels ingressos i les responsabilitats de despesa a les autoritats subestatals”

El Parlament Europeu ha aprovat un informe que exigeix “respecte” pel poder econòmic i fiscal de les autoritats regionals com la Generalitat de Catalunya. El text, de la italiana popular Erminia Mazzoni, insta els estats membres a “respectar la subsidiarietat i els drets pressupostaris de les autoritats locals i regionals, el seu paper en la presa de decisions i el control” de les seves finances. L'informe defensa que ens com el govern de Catalunya han de tenir garantida “l'autonomia” per “determinar les prioritats i les despeses”. Mazzoni, amb el suport de la Cambra, ha demanat a la Comissió Europea que pari més atenció a l'estat de les finances regionals.

L'informe de la italiana Erminia Mazzoni, del Poble de la Llibertat de Berlusconi, s'ha aprovat a l'Eurocambra a Estrasburg per 433 vots a favor, 131 en contra i 50 abstencions. El text, que valora les dificultats pressupostàries que pateixen les autoritats regionals i locals per culpa de la crisi i en la gestió dels fons estructurals europeus, destaca la necessitat de garantir l'autonomia dels diversos governs per gestionar els seus comptes.

Els eurodiputats demanen “incrementar les sinèrgies entre els pressupostos de despesa pública nacionals, subnacionals i europeus a través d'una delimitació clara dels papers i responsabilitats de les diferents autoritats pressupostàries”.

Els eurodiputats catalans, que han defensat sovint el cas català a Brussel·les i Estrasburg, no han participat en aquesta ocasió en la redacció de l'informe, que és una iniciativa de la italiana Mazzoni.

L'informe de l'eurodiputada també acull “amb satisfacció” l'aprovació d'un text de la Comissió, l'any 2012, on es defensava el model del concert econòmic o federalisme fiscal. “El capítol sobre la descentralització fiscal de la UE, destaca la solidesa del model fiscal federalista, que delega la recaptació dels ingressos i les responsabilitats en matèria de despesa a les autoritats subestatals”, diu el text.

Coincidint amb la negativa del govern espanyol de negociar un model de finançament 'singular' per a Catalunya, l'Eurocambra parla de la necessitat de “respectar la subsidiarietat i els drets pressupostaris de les autoritats locals i regionals”.

Reivindicacions catalanes

L'informe aprovat aquesta setmana a Estrasburg no és l'únic que ha impulsat l'Eurocambra recollint algunes de les reivindicacions econòmiques de Catalunya. El mes de gener el Parlament Europeu va demanar al govern espanyol que donés més marge a les comunitats per reduir el dèficit.

“Els esforços de consolidació fiscal s'han de compartir entre les diferents administracions de forma justa, tenint en compte els serveis que proveeixen”, assegurava aleshores l'informe, aprovat amb el suport de populars, socialistes, liberals i verds. Els eurodiputats també es queixaven del “risc” que comporta que les autonomies no puguin recaptar i tenir recursos propis i “es financin principalment de les transferències del govern central”.

L'Eurocambra també reclamava la supressió dels ministeris que han transferit les seves competències però que “encara existeixen sense poder ni tasca concreta”. “Aquests subsectors de govern fan l'administració general més ineficient i malgastadora i s'haurien d'eliminar, com a part dels esforços de consolidació fiscal”, exigia l'Eurocambra, en un text que aleshores va impulsar l'eurodiputat italià del Poble de la Llibertat Alfredo Pallone, del Partit Popular Europeu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.