Política

La concentració del 12-O encén els ànims al Parlament

PP i C's marxen de l'hemicicle per una discussió amb De Gispert, que havia tallat el micròfon al portaveu Cañas

La CUP i C's s'acusen de manifestar-se amb neonazis i etarres, respectivament

“S'ha acabat. No tenen vergonya de fer el que estan fent.” Aquesta és la resposta que va etzibar la presidenta del Parlament català, Núria de Gispert, als diputats del PP i Ciutadans que ahir van encendre els ànims a la cambra i van acabar marxant de l'hemicicle “indignats” amb De Gispert perquè consideren que sempre els menysté. Una picabaralla motivada per la concentració del 12 d'octubre, que cada dia que passa s'escalfa més.

Aquests tristos incidents van tenir lloc durant el debat d'una moció sobre memòria històrica, presentada per ICV-EUiA, en què es barrejaven diversos aspectes, com ara la condemna del feixisme, la dimissió de la delegada del govern espanyol pel seu homenatge a la División Azul o donar suport a la “querella argentina” pel crim de Companys. Durant el debat ja va haver-hi alguna enganxada entre De Gispert i el PP, però en el torn de rèpliques la intervenció del portaveu de la CUP, David Fernàndez, va destapar la caixa dels trons. “La nostra formació dissabte no es manifestarà al costat de Plataforma per Catalunya, de la Falange Española i dels neonazis del casal Tramuntana”, va sentenciar en referència al PP i Ciutadans.

El portaveu de C's, Jordi Cañas, es va sentir al·ludit i aquí va començar l'enfrontament. Cañas, amb un to crispat, va denunciar que es volia “intoxicar” la manifestació del 12-O i, després de diversos requeriments, De Gispert li va tallar el micròfon. Però el diputat va continuar parlant i va acusar la CUP de manifestar-se també al costat de membres “etarres” del comando Barcelona. Un abraonat discurs que van acabar aplaudint, a peu dret, els parlamentaris del PP. Moment en què De Gispert els va retreure la seva actitud i tots els membres del PP i Ciutadans van sortir de l'hemicicle abans de la votació. “Marxin, marxin”, els recriminava la presidenta.

La moció es va acabar aprovant per 105 vots a favor i 1 en contra, que va correspondre al del representant del PP a la mesa, Pere Calbó, que no va marxar. Alguns diputats sostenien que el PP i C's van orquestrar aquesta maniobra per no haver de votar el text sobre la memòria històrica, tot i que algunes esmenes eren de la formació d'Albert Rivera.

Fora de l'hemicicle la tensió va continuar i tant el PP com Ciutadans van acusar Núria de Gispert de “censurar-los” i de no actuar de la mateixa manera amb la resta de grups. Fins i tot, els de Sánchez-Camacho presentaran una queixa formal per “partidisme” i demanaran la convocatòria d'una junta de portaveus extraordinària. “CiU ha de reflexionar sobre la idoneïtat de la persona que ocupa la presidència”, va assenyalar el portaveu, Enric Millo.

Per la seva part, CiU va subratllar que el PP i C's van utilitzar el Parlament per a un “espot del 12-O”, mentre que el PSC va assegurar que el que es va viure ahir és un “reflex” de la “fractura” que s'està produint al país i també va retreure a De Gispert els “dèficits” per reconduir els debats.

Mentrestant, al Congrés, el PP va rebutjar tipificar com a delicte l'apologia del feixisme i el nazisme, la seva banalització i el negacionisme.

“Tothom ha de poder votar”

Mentre es produïa aquest espectacle, Mas es va reunir al Parlament amb els impulsors de la manifestació de demà a la plaça Catalunya. El portaveu de la plataforma Som Catalunya, Somos España, José Domingo, va destacar que el clima havia estat cordial, però que van demanar a Mas que fos més plural. I el portaveu del govern, Francesc Homs, va remarcar que l'executiu també treballa perquè els manifestants del 12-O puguin votar a la consulta. En relació amb el risc d'incidents, Ramon Espadaler va dir que tenia el compromís del ministeri espanyol perquè autocars amb gent d'“extrema dreta” no entressin a Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.