Política

Tardà es querella a l'Argentina pel crim de Companys

En el 73è aniversari de l'afusellament del president, ERC s'afegeix al procés contra els crims del franquisme

Dimarts farà 73 anys de l'afusellament de Lluís Companys a mans del franquisme. Amb motiu de l'efemèride, el diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, viatja aquest cap de setmana a l'Argentina per presentar-hi, el mateix dimarts, la querella contra l'Estat espanyol pel “crim contra la humanitat que va representar la seva mort”, segons explica en un apunt al seu bloc, en el qual remarca que també hi portaran l'afusellament de dos diputats i 52 alcaldes del partit republicà.

La querella dels republicans s'inclourà dins del procés obert per la jutge María Severini contra els crims del franquisme. Un procés dins del qual també hi ha la denúncia de les germanes de l'anarquista Salvador Puig Antich, un dels darrers executats per la dictadura franquista.

La causa argentina és la via per la qual han optat els republicans després que la justícia espanyola tanqués totes les portes a anul·lar la sentència de Companys i reparar el greuge del que és l'únic president elegit democràticament que va ser afusellat. “A diferència de totes les democràcies que van patir passats totalitaris, l'Estat espanyol no ha metabolitzat el passat amb la reparació de les víctimes de la dictadura”, denuncia Tardà. “Ha defugit d'enfortir els valors democràtics de la societat per tal que mai més res de tot allò pogués tornar a passar”, afegeix el diputat.

Un cop presentada la querella i, en cas que la jutge l'accepti, seria l'hora de demanar imputacions a persones o institucions.

La causa de l'Argentina va començar quan dos familiars de víctimes i desapareguts del franquisme i una dotzena d'organitzacions de defensa dels drets humans argentines i de l'Estat van presentar a Buenos Aires una querella per genocidi i crims contra la humanitat comesos a Espanya des del 17 de juliol del 1936 fins al 17 de juny del 1977. S'emparaven amb l'aplicació del principi de la justícia universal, que dóna capacitat a un jutjat per obrir una investigació quan les instàncies del país on han transcorregut els episodis punibles no ho han fet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.