Política

Puja el nombre d'indecisos en la consulta d'Escòcia i baixa el dels que votarien que no

Una altra enquesta esperona lleugerament l'optimisme entre els partidaris de la independència

Amb tot, s'estanca la quantitat d'electors que s'inclinarien pel sí

Una altra enquesta sobre intenció de vot en el referèndum per la independència d'Escòcia feta pública ahir per la premsa del país revela que des de finals d'agost hi ha hagut un lleuger augment del nombre d'indecisos, fins a arribar al seu màxim, fins ara. En total, un 31% dels electors manifesten que no tenen decidit encara el sentit del seu vot. Des que es fan sondejos sobre el debat sobiranista un cop coneguda la pregunta (“Ha de ser Escòcia un país independent?”), aquesta és la dada més esperançadora per als partidaris del sí, tot i que, malgrat tot, el nombre dels que es declaren absolutament partidaris de la independència no s'ha mogut del 25%, segons la sèrie de sondejos que du a terme l'empresa TNS BMRB.

L'augment del nombre d'indecisos en un tres per cent coincideix, alhora, amb una davallada del tres per cent del bàndol dels que pensen votar que no, que ha passat d'un 47% a finals d'agost a l'actual 44%. Aquesta dada es coneix pràcticament quan fa un any –dimarts que ve– de la signatura de l'Acord d'Edimburg entre el primer ministre britànic, David Cameron, i el cap del govern escocès, Alex Salmond, que va fer possible la celebració d'una consulta legal i vinculant, una vegada els poders sobre qüestions constitucionals que només té el Parlament de Westminster van ser transferits a la cambra escocesa.

Fonts de la campanya pel sí consideraven ahir la dada “molt positiva”. Un optimisme que potser s'ha de matisar una mica si es té en compte que, una vegada es desglossen les dades, apareix que, entre aquells que segur que votaran en la consulta, un 28% s'inclinarien pel sí de manera inequívoca; un 50%, pel no, i un 22% encara no ho tenen clar.

Una altra de les dades que es desprenen del sondeig és que hi ha un important nombre de població, un 44%, que assegura que no té prou informació sobre els possibles beneficis i perjudicis de la independència per poder opinar assenyadament, més enllà de deixar-se endur per l'element emocional.

Tom Costley, director de l'empresa demoscòpica, valorava la dada en els següents termes: “La falta d'informació és especialment evident entre el grup dels que no saben què faran. Entre aquests, un 60% afirmen que consideraven la informació molt deficient. Tots dos bàndols han de ser molt més convincents en les seves comunicacions a aquest important grup d'electors si volen apujar els resultats.”

Pròxim test

El 24 d'octubre, dies abans que el govern escocès presenti el llibre blanc sobre els beneficis de la independència, hi ha un test electoral que pot servir de termòmetre de l'actual situació. Aquell dia tindrà lloc l'elecció parcial al districte de Dunfermline, que segueix a la renúncia del titular de l'escó, que va ser escollit com a membre del Partit Nacional Escocès (SNP) però expulsat l'any passat, condemnat per assalt.

LES XIFRES

25
per cent
dels escocesos consultats per l'empresa TNS BMRB es declaren a favor de l'opció independentista.
3
punts
cau el grup dels unionistes, el mateix percentatge dels que no han decidit encara què votaran.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.