Política

Cementiri mediterrani

Recuperen 34 cossos més de les aigües de Sicília i es creu que encara hi ha 20 persones desaparegudes del naufragi de divendres

Itàlia i Malta demanen ajut a la Unió Europea per poder atendre l'última allau d'immigrants

En els últims 20 anys, 20.000 persones han mort al Mediterrani intentant arribar a les costes europees, segons dades de les ONG. El naufragi de divendres suma desenes de morts, vuit dies després, als 359 que perdien la vida prop de l'illa de Lampedusa. Aquest indret, enclavat a pocs quilòmetres de la costa africana, s'ha convertit en un lloc clau per a l'arribada de barcasses plenes d'homes, dones i nens, en busca d'un futur millor. Dins de l'últim vaixell, viatjaven més de 250 persones i en el de la setmana passada, més de 500, la majoria de les quals no es van poder salvar.

Una situació que ha posat en alerta Europa, que haurà de moure fitxa ateses les grans tragèdies ocorregudes en els últims dies. El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, assegurava fa uns dies que no oblidaria els més de 300 taüts posats en renglera a l'illa de Lampedusa. A aquests, ja se n'hi poden afegir unes quantes desenes més. Precisament, el primer ministre de Malta, Joseph Muscat, es mostrava indignat amb els fets i es preguntava quanta gent havia de morir en aigües del Mediterrani perquè es doni una solució. “El Mediterrani s'està convertint en un cementiri”, lamentava Muscat. En aquesta mateixa línia s'expressava el ministre de l'Interior italià, Angelino Alfano: “Si no lluitem contra els mercaders de la mort, no podrem frenar mai aquest èxode d'immigrants.” El primer ministre italià, Enrico Letta, també ha pressionat perquè les tragèdies que s'estan vivint aquests dies a les costes del Mediterrani es debati en la propera cimera europea que s'ha de celebrar a finals d'octubre. Mentrestant, la recerca encara continua. Ahir al matí, es va trobar el cos d'un nen de tres anys. “Ara, ja és poc probable que trobin persones en vida i concentrem els nostres esforços a recuperar els cossos”, assegurava un portaveu dels equips de rescat. Els 143 supervivents del naufragi van ser traslladats a La Valletta.

Les escenes de pànic van poder ser enregistrades pels equips de salvament. “Ha estat el rescat més difícil de la meva vida –assegurava Russel Caruana, un dels patrons de les embarcacions–. Hi havia centenars de persones al mar, moltes sense vida.” Tot i la tragèdia, els equips italians i maltesos van poder salvar la vida de la majoria dels tripulants. Durant el dia d'ahir, fins a tres barcasses més van poder ser rescatades. La marina italiana va aconseguir salvar la vida a 250 persones més.

Els militars també van poder rescatar 80 immigrants, mentre que en una altra embarcació anaven 183 persones (incloent-hi 34 dones i 49 nens) que van ser salvades en una altra barcassa que havia patit un problema quan es trobava a una milla de Lampedusa. D'altra banda, el buc Cassiopea va embarcar els 339 taüts del naufragi de la setmana passada, que seran traslladats a Sicília per ser enterrats en diferents municipis de l'illa. Es calcula que, en el darrer any, 32.000 persones han arribat al sud d'Itàlia i a Malta.

LA XIFRA

20.000
persones
han mort en els darrers vints anys intentant arribar a través del Mediterrani a Europa.

LA FRASE

No sé quanta gent ha de morir al mar perquè es faci alguna cosa
Joseph Muscat
primer ministre de malta

Sirians fugint de la guerra

La majoria de les persones que divendres omplien la barcassa que va bolcar en aigües del Mediterrani eren de Síria i Palestina. L'alt comissionat de les Nacions Unides per als refugiats (ACNUR), Antonio Guterres, va reclamar ahir més col·laboració entre països per augmentar la vigilància i la capacitat de rescat en el mar Mediterrani i identificar així vaixells en dificultats. També va proposar llocs habilitats perquè es pogués fer el desembarcament d'aquests immigrants amb més mesures de seguretat, a més de la col·laboració internacional. Des d'ACNUR van felicitar l'“acció conjunta” dels guardacostes de Malta, que han rescatat unes 147 persones, i a la marina italiana, que en va salvar 56. “És la tercera tragèdia d'aquestes característiques en el Mediterrani en només dues setmanes. És vergonyós ser testimonis de com centenars d'immigrants s'ofeguen a les portes d'Europa”, va assenyalar Guterres.

L'alt comissionat va expressar especial preocupació per la situació dels sirians, que fugint de la violència del seu país “arrisquen la seva vida en mans de traficants i contrabandistes en l'intent d'arribar sans i estalvis a Europa”. “Han escapat de les bales i les bombes per acabar morint abans de ni tan sols tenir l'oportunitat de demanar asil”, va lamentar Guterres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.