Política

El govern creu que el 12-0 “normalitza” el debat

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, insta el PP de Catalunya i Ciutadans a incorporar-se a la comissió del dret a decidir

El portaveu del govern considera que les xifres de participació que cal atendre són les de la Guàrdia Urbana

El conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, ha considerat aquest dilluns que la manifestació del 12 d'octubre “normalitza” el debat sobre la consulta i ha instat el PP de Catalunya i C's a incorporar-se a la comissió parlamentària del dret a decidir. “Ells han acceptat el debat, si no haguessin sortit al carrer dissabte”, ha opinat en declaracions a RAC 1, on ha reclamat als dos partits que expressin en seu parlamentària de forma serena el que van dir al carrer.

Així, ha apuntat amb ironia que la majoria silenciosa “devia ser a casa seva” dissabte, però després ha afegit que a ell mai se li acudiria dir el que el PP va assegurar en aquest sentit després de la Via Catalana. El conseller ha insistit que la convocatòria va ser pacífica i amb un to festiu, i ho ha valorat positivament, especialment perquè, al seu parer, contribueix a “normalitzar” el debat sobre la consulta.

El portaveu del govern ha remarcat que el fet que PP català i C's sortissin al carrer vol dir que accepten que existeix un debat, i per això els ha convidat a integrar-se en la comissió parlamentària del dret a decidir per debatre en seu parlamentària el que van expressar al carrer. “Els diferents punts de vista s'acaben solucionant amb debats serens i votant. Se'ls farà molt difícil continuar negant la major, que és que es pugui votar. No podran dir que el debat no existeix, perquè ells mateixos en participen”, ha argumentat.

S'ha dirigit específicament a la presidenta popular, Alícia Sánchez-Camacho: “Si està tan convençuda que les majories són on creu ella que són, no passa res, no li discutirem pas, votem, i aleshores sortirem de dubtes”.

Pel que fa a les xifres, Homs ha opinat que les que cal atendre són les que dóna la Guàrdia Urbana en tots els casos, i ha reconegut que el ball no existia en aquesta intensitat l'Onze de Setembre. “Les conclusions de les xifres, com que són molt evidents, cadascú les pot treure”, s'ha limitat a dir. No obstant, no ha volgut entrar en polèmica i simplement ha remarcat el to festiu i cívic de la convocatòria.

Sí que ha criticat que persones que van atacar la delegació de la Generalitat a Madrid es poguessin manifestar a Barcelona dissabte, i ha demanat una “reacció molt més contundent” de l'Estat, aplicant les lleis o modificant-les amb urgència si és necessari.

“Desorientació” del PSC

Pel que fa a l'atac a la seu del PSC de Les Corts, Homs ha reconegut que hi ha informació “confosa” sobre l'autoria, perquè inicialment els afectats parlaven de persones de vocació feixista i “després, no sé per quina raó, el PSC ha donat a entendre que això s'havia fet des de l'independentisme”. “Crec que no és molt compatible”, ha afegit. En tot cas, ha remarcat que són fets “clarament aïllats i no representatius” de la situació al país.

A parer d'Homs, el PSC té una “certa desorientació interna” i quan un està desorientat “pot estar temptat de presentar aquesta desorientació com una cosa de tothom”.

En preguntar-li per una hipotètica suspensió de l'autonomia catalana, Homs ha indicat que és un escenari que el govern no contempla, i ha opinat que serà cada cop més inevitable que l'Estat permeti la consulta, tot i que ha admès que de moment “no s'ha mogut ni un mil·límetre”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.