Política

Piqué reitera que es reformi la Constitució espanyola cercant els “màxims consensos possibles”

El president del Cercle fa la crida durant la presentació del seu llibre ‘Cambio de era: un mundo en movimiento de Norte a Sur y de Oeste a Este'

Piqué considera que cal la reforma de la Carta Magna per evitar la “desafecció dels ciutadans i l'allunyament de les institucions polítiques”

El president del Cercle d'Economia, Josep Piqué, ha reiterat aquest dimarts que els responsables polítics de l'Estat haurien d'emprendre la reforma de la Constitució espanyola perquè els ciutadans puguin conviure “raonablement còmodes i en llibertat” durant “35 anys més”. Piqué ha demanat que la reforma constitucional es faci amb els “màxims consensos possibles” per incloure les generacions més joves, que “no tenen el vincle afectiu” amb la Carta Magna que tenen els qui la van votar el 1978. Així mateix, el president del Cercle ha demanat als polítics que reaccionin o la “desafecció política preocupant” es reflectirà en les properes eleccions europees.

Durant la presentació del seu llibre Cambio de era: un mundo en movimiento de Norte a Sur y de Oeste a Este, Piqué ha recordat que des del 1812, Espanya “mai ha reformat, sinó que sempre ha derogat abruptament” les constitucions i que amb la de 1978 això no ha passat “perquè es va fer entre tots i no ha de patir pel canvi de circumstàncies polítiques”.

Per això, Piqué ha demanat la reforma de la Constitució per evitar la “desafecció dels ciutadans i l'allunyament sentimental respecte de les institucions polítiques”. Segons el president del Cercle, “pot semblar demagògic, però quan es va fer la Constitució del 78, encara no havia caigut el mur del Berlín, encara no sabíem que era internet, ni els telèfons mòbils, ni tantes i tantes coses”.

Així mateix, Piqué ha recollit altres reflexions del seu llibre, com la demanda que la Unió Europea (UE) avanci cap a una estructura més sòlida. “La UE és un model esgotat. O avança des d'una perspectiva federal, o quedarà com una unió duanera amb alguna política comú”, segons Piqué. L'economista i empresari ha defensat que això deixaria Europa en una situació “d'irrellevància” en l'equilibri geoestratègic mundial.

Per contra, “Àsia serà la gran potència d'aquest segle XXI, i Àfrica pot ser la gran sorpresa”, ha sentenciat el president del Cercle. Piqué ha assegurat que els països desenvolupats han perdut el monopoli de la Revolució Industrial, que els va permetre dominar econòmicament i militarment el món a partir de la tecnologia sense ser els països més poblats.

“Avui això ha canviat, les productivitats dels països han convergit, la diferència tecnològica ha minvat i la demografia torna a determinar la potència dels països”, ha defensat Piqué per justificar la consolidació de potències asiàtiques com la Xina i la Índia i també l'auge de les economies africanes que preveu al seu llibre.

L'advocat Miquel Roca i Junyent ha presentat Piqué com un europeista i ha reclamat que, tot i que Europa perdrà pes econòmic en les properes dècades, tal i com defensa el llibre, pot liderar i influir des del punt de vista dels valors democràtics i de foment de la pau. Roca ha recordat que fets històrics com la caiguda del Mur de Berlín es van aconseguir des del diàleg i evitant violència.

Tot i que el llibre se centra en l'escena internacional, Piqué també escriu sobre Espanya, i Roca ha assegurat que “s'hi pot coincidir o discrepar, però té el coratge d'opinar. Davant els problemes actuals, la temptació és callar i passar desapercebut”. Segons l'advocat, Piqué també opina que “aquest que tenim avui no és un problema legal, te vessants legals però és un problema polític”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.