Política

Homs: “L'Estat demana complir les lleis, però és ell qui no les compleix”

El conseller de la Presidència s'ha referit avui així a l'informe del govern català sobre “deslleialtats” de l'Estat

El també portaveu del govern veu “probable” que l'executiu de Mariano Rajoy “tingui la temptació” d'ofegar Catalunya econòmicament

El conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, ha criticat que l'Estat exigeixi a Catalunya que compleixi les lleis i la Constitució, però que sigui ell mateix qui no les compleix i faci que les comunitats autònomes siguin les que “assumeixin el mort” en l'assumpció de deutes.

Homs s'ha referit així a l'informe del govern català sobre “deslleialtats” de l'Estat, que quantifica l'impacte pressupostari dels incompliments del govern espanyol cap a Catalunya en un total de 9.375,7 milions d'euros, així com per la rebaixa de 1.700 milions menys d'allò previst per acabar l'any 2013, que provocarà retards en els pagaments a proveïdors del govern.

“És evident que és una deslleialtat si et diuen una cosa i després no la fan. Un dia sí i un altre també ens diuen que cal complir la Constitució i les lleis, i en altres àmbits no les compleixen. Hi ha una contradicció. No compleixen lleis espanyoles, sentències del Constitucional que afecten Catalunya ni compromisos formals. I l'alternativa és callar i mirar a una altra banda”, ha afirmat Homs en declaracions a diversos mitjans de comunicació.

El portaveu català ha assegurat que “la reflexió és com tracta el govern a les comunitats” ja que “moltes d'aquestes coses afecten també a altres”, però ha matisat que “és més deslleial amb Catalunya”. De fet, Homs veu “probable” que el govern espanyol “tingui la temptació” d'ofegar Catalunya econòmicament.

“És xocant -ha prosseguit- que tenint com té el govern capacitat d'accés a mercats a preu més raonable que abans no ho vulgui utilitzar. La conseqüència és no demanar diners als mercats i demanar que siguin les comunitats les que assumeixin el mort de l'assumpció de deutes. És la tècnica de l'estruç”.

Homs també ha apuntat que, quan el govern diu “sentir-se enganyat és perquè hi ha hagut converses en les últimes setmanes, s'havien garantit unes possibilitats de fer front a terminis de pagament, i ara de cop se'ns comunica que no podem comptar amb aquests 1.700 milions en el termini previst”.

“No és admissible que els molesti que posem sobre la taula aquesta llista de deutes, perquè qualsevol que aspiri a cobrar el que li deuen, ha de respectar-se el seu dret a inventariar-ho”, ha indicat Homs, qui ha assegurat que ja espera una “rèplica” del govern a la denúncia de la Generalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.