Política

Rivera presenta a Madrid un Moviment Ciutadà per a “un projecte comú espanyol”

El manifest aposta per “tancar el capítol” de les dues espanyes i de les lluites territorials

El lider de C's no descarta concórrer a les eleccions generals

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha presentat aquest dijous a Madrid el Movimiento Ciudadano, una plataforma que defensa la necessitat de vertebrar “un projecte comú espanyol que miri cap al futur sense perjudicis” i que “tanqui el capítol de les dues espanyes” i de les “lluites territorials”. De moment, segons ha explicat, la plataforma farà actes a Madrid, Barcelona i València i calibrarà el suport ciutadà que rebi el manifest que impulsa. Rivera ha apuntat que l'objectiu immediat no és convertir la plataforma en un partit i presentar-se a les eleccions generals, però tampoc ho ha descartat.

El president de Ciutadans ha presentat el manifest de la ma de l'exministre socialista Antonio Asunción i l'escriptor Juan Carlos Girauta, que han fet una crida als ciutadans a “participar” dels seus actes i a subscriure el manifest. Els tres han apuntat que els partits tradicionals estan “taponats” i tenen greus deficiències de democràcia interna. “Creiem que moviments civils com aquest poden aconseguir pressionar i canviar les coses”, ha afirmat Rivera.

De moment, segons el president de C's, l'objectiu principal és calibrar si els ciutadans estan disposats a donar suport a la seva proposta de canvi. L'exministre Asunción ha assegurat que la plataforma ha de ser un “revulsiu” perquè els partits “s'obrin” i per recuperar la “credibilitat” del sistema política. Un criteri compartit per Juan Carlos Girauta, que ha criticat que el sistema polític actual es basi en la “representació territorial” i les formacions nacionalistes tinguin el poder de decantar la majoria parlamentària.

El moviment aposta per una reforma de la Constitució i un nou pacte per a l'educació, però deixa clar que malgrat les “actualitzacions” de la Carta Magna, aquesta ha de continuar essent el “marc i garantia dels nostres drets i llibertats”. “Tot canvi és possible des de la Constitució, i cap canvi és democràtic fora d'ella, perquè en un estat de dret, el que és legítim és el que és legal”. També vol “enterrar definitivament l'etapa de les dues espanyoles i de la lluita territorial”.

Segons Rivera, l'objectiu ara per ara no és presentar-se a les eleccions, malgrat que encara queden dos anys per als comicis del 2012. “No venim a presentar una candidatura”, ha dit, perquè “això és un moviment cívic”. En tot cas no ho ha descartat perquè “en la vida no hi ha mais ni sempres”. “Hi ha moltes formes de participar en política”, ha dit, des de les iniciatives legislatives populars a concórrer a les eleccions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.