Política

Homs i Duran polemitzen pel llistat de greuges

Ambdós dirigents exposen en públic les discrepàncies entre UDC i CDC

La federació al final es reunirà dilluns

Homs i Duran es van convertir ahir en els protagonistes d'un nou episodi sobre les desavinences que separen UDC i CDC arran del procés sobiranista. Arran de les queixes que el líder d'Unió va expressar abans-d'ahir per no haver estat assabentat de l'informe de greuges que l'executiu ha remés al govern de l'Estat, el dirigent de CDC i conseller de la Presidència li va retreure que en la redacció del text havien col·laborat els consellers d'Unió.

La rèplica de Duran no es va fer esperar, i a través del seu compte de Twitter va etzibar Homs que “no són els consellers d'Unió els que m'han d'informar sobre el contingut”. El to de les crítiques va anar pujant fins al punt que Homs, en declaracions a Rac-1, va lamentar que Duran no exigeixi ara el cobrament de totes les anualitats de la disposició addicional tercera, tal com recollia el programa electoral de CiU a les eleccions espanyoles i que és un dels punts que s'inclouen en el llistat de greuges. Duran va tornar a rebatre Homs amb una nova piulada reafirmant que “només hi ha empara legal” per reclamar l'anualitat del 2008, que puja a 759 milions d'euros.

Fins a set piulades va abocar Duran a la xarxa per contestar les afirmacions d'Homs. El líder d'Unió va intentar treure ferro a la polèmica –va qualificar la federació de CiU com “un gran invent”– però també va advertir que, malgrat defensar “la seva vigència”, “res no és etern”, va afegir-hi.

Amb un intent d'oferir col·laboració a UDC, el conseller de la Presidència va demanar “un esforç conjunt” per resoldre les diferències. Un pas que es podria concretar dilluns que ve, que hi ha prevista la primera reunió de la comissió executiva nacional de la federació (CENF) d'aquest nou curs polític, després que s'anul·lés, per raons d'agenda, la trobada que s'havia de celebrar el setembre.

La vicepresidenta, Joana Ortega, també va admetre ahir “distorsions” en la comunicació interna entre UDC i CDC i va traslladar el debat a la reunió de dilluns. Amb tot, Ortega va qualificar aquesta nova polèmica en el si de la federació “d'anècdota”.

Duran també va aprofitar la seva carta setmanal per admetre que la tercera via “només pot emergir de l'Estat amb el suport dels principals partits polítics” i va reiterar que si “Madrid no vol moure cap dit” podria produir-se una declaració unilateral d'independència, de la qual –va dir– “no sóc partidari”. Un escenari, va avisar Rajoy, “que afectaria greument Espanya”.

LA FRASE

CiU és un gran invent. Defenso la seva vigència, però no l'eternitat
Josep A. Duran i Lleida
líder d'unió i secretari general de ciu
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.